Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

ΚΑΛΕΣΜΑ - ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

ΚΑΛΕΣΜΑ - ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
ΚΑΙ ΣΤΗ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»


Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 καλείται από την «ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ» συγκέντρωση - πορεία στην Καρδίτσα «με στόχο την ανάδειξη της γιγαντιαίας καταστροφής, που σχεδιάζεται στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων, με όχημα την «πράσινη» ανάπτυξη και την τοποθέτηση ανεμογεννητριών.»

Ως Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων είμαστε αντίθετοι στα φαραωνικά έργα βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων των Αγράφων, της Καρδίτσας, της Ευρυτανίας και όλης της Ελλάδας ενάντια στα έργα των αιολικών εργοστασίων. Γνωρίζουμε ότι οι ΒΑΠΕ δεν αποτελούν τη λύση στο ενεργειακό πρόβλημα και την περιβαλλοντική υποβάθμιση για τον απλό λόγο ότι εντάσσονται στην ίδια λογική που τα προκαλεί, η οποία είναι και η ρίζα του προβλήματος: η αέναη αύξηση της παραγωγής ενέργειας που εξυπηρετεί την κερδοφορία του ενεργειακού κεφαλαίου, πέρα και άσχετα από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Η ίδια λογική έχει φέρει κι εμάς απέναντι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Το ελληνικό κράτος ετοιμάζει μία μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στην οροσειρά των Αγράφων. Με την εγκατάσταση περίπου εξακοσίων ανεμογεννητριών, αν συνυπολογιστούν τα απαιτούμενα έργα διάνοιξης δρόμων μεταφοράς μηχανημάτων και υλικών και εγκατάστασης ηλεκτρικών δικτύων, μία τεράστια φυσική περιοχή μετατρέπεται στην ουσία σε κολοσσιαίο ανοιχτό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Οι επιπτώσεις στο φυσικό τοπίο, τη χλωρίδα και την πανίδα, τα νερά, τους παραδοσιακούς τοπικούς οικισμούς θα είναι ανεπανόρθωτες σε βάθος πολλών δεκαετιών.

Το επιχείρημα που υποστηρίζει όλη αυτή την καταστροφή είναι ότι πρόκειται για έργο “βιώσιμης” και “πράσινης” ανάπτυξης που είναι απαραίτητο για την παραγωγή πιο καθαρής ενέργειας με μικρότερο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Εντάσσεται άλλωστε στον σχεδιασμό για εγκατάσταση πολλών χιλιάδων ανεμογεννητριών σε ολόκληρη την Ελλάδα, ισοπεδώνοντας βουνά και νησιά, ακόμα και σε ευαίσθητες και προστατευόμενες περιοχές.

Η ειλικρίνεια αυτού του ισχυρισμού αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι την ίδια στιγμή προχωράει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εξορύξεων υδρογονανθράκων (πετρέλαιο/φυσικό αέριο) σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές που ισοδυναμούν με το 1/3 της επικράτειάς και έχουν παραχωρηθεί προς έρευνα και εκμετάλλευση σε εγχώριες και ξένες εταιρείες. Από την Ήπειρο και τη θαλάσσια περιοχή της Κέρκυρας ως τη νότια Κρήτη, όλη η δυτική θαλάσσια (Ιόνιο) και χερσαία (Ήπειρος, Αιτωλοακαρνανία, Δυτ. Πελοπόνησσος) επικράτεια έχει δοθεί και δίνεται ως «οικόπεδα» προς εκμετάλλευση και λεηλασία.

Καλούμε τα κινήματα που δραστηριοποιούνται στα ενεργειακά ζητήματα είτε ενάντια στις ΒΑΠΕ, είτε ενάντια στις εξορύξεις, είτε ενάντια στα φράγματα κ.ο.κ. σε συντονισμό ενάντια στους καταστροφικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς.

Καλούμε στη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας (κεντρική)
στην Καρδίτσα στις 12/10 και ώρα 11:00

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
ath-stop-mining.blogspot.com - ath.stop.mining@gmail.com