Γράφει η Δήμητρα Αθανασοπούλου.
Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, έλαβε χώρα η δεύτερη πανελλαδική συνάντηση Πρωτοβουλιών ενάντια στις εξορύξεις Υδρογονανθράκων, στη Νομική Σχολή Αθηνών. Η συνάντηση είχε ενημερωτικό και συντονιστικό χαρακτήρα και ακολούθησε συναυλία ενίσχυσης.
Τι είναι όμως οι εξορύξεις υδρογονανθράκων και κατά πόσο μας αφορά;
Ακολουθεί ενημέρωση από μέρος του Δελτίο Τύπου, των πρωτοβουλιών ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.
«Η εξόρυξη υδρογονανθράκων συνεπάγεται τοξικά αέρια και απόβλητα, ρύπανση των νερών και της θάλασσας, αποψίλωση δασών, αλλοίωση τοπίων, αύξηση της σεισμικότητας, καθιζήσεις, καταστροφή γεωργικής γης, υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, ακόμη και στην υποθετική περίπτωση της ‘’κανονικής’’ λειτουργίας των έργων εξόρυξης. Σε περίπτωση ατυχήματος - οι πιθανότητες του οποίου αυξάνονται εκθετικά στη σεισμογενή Ελλάδα και στα μεγάλα θαλάσσια βάθη - οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή, στην αλιεία θα είναι ανυπολόγιστες.
Οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η απειλή της επέκτασής τους, οι ανθρωπιστικές κρίσεις κ.α. είναι φαινόμενα άμεσα συνδεδεμένα με την προσπάθεια εξασφάλισης του ελέγχου των ενεργειακών πηγών, της ευρύτερης περιοχής. Η αύξηση των εξοπλισμών, έχει ήδη ξεκινήσει για τη χώρα μας παράλληλα με την αύξηση των εντάσεων με την Τουρκία, με αφορμή τις εξορύξεις στην Αν. Μεσόγειο.
.
Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει, ότι χώρες και περιοχές που βάσισαν την οικονομία τους στις εξορύξεις, έχουν από τους χαμηλότερους δείκτες πολιτικών ελευθεριών και δημοκρατίας, υγείας, ποιότητας περιβάλλοντος, εκπαίδευσης και τους υψηλότερους σε διαφθορά, ανεργία, φτώχεια, ανισότητες, βία και συγκρούσεις. Όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, πολλές περιοχές εξόρυξης – αμέσως μετά την πρώτη περίοδο κατασκευής των έργων - βρίσκονται αντιμέτωπες με τον οικονομικό μαρασμό, ασθένειες που σχετίζονται με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, απώλεια θέσεων εργασίας και τεράστιο κύμα μετανάστευσης.
Παρά την καθολική σιωπή γύρω από τις επιπτώσεις και την αποδοχή των εξορύξεων ως ‘’εθνικού στόχου'' από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος και των ΜΜΕ, τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών έχουν ξεκινήσει η μία μετά την άλλη να διοργανώνουν δράσεις ενάντια στις εξορύξεις».
Ακολούθησε συναυλία με τους, Αλέξανδρο Κτιστάκη, Bandallusia, Lasha & Mariam Rukhadze, Jammarootes Kalaya.
Απολαμβάναμε τη μουσική ενώ ένα ντρόουν, ακίνητο πάνω από τα κεφάλια μας μαγνητοσκοπούσε κάθε μας κίνηση. Μίλησα με ανθρώπους της διοργάνωσης και κανείς δε γνώριζε ποιος ήταν ο φίλος μας….
.
...«ο μικρός μας φίλος ντρόουν».
Φανερά ενοχλημένη με την παραβίαση των προσωπικών μου στιγμών και διερωτώμενη, αν αυτό θα μπορούσε να σηκώσει καταγγελία, προς το ίδιο το κράτος, αρχίσαμε να τραγουδάμε όλοι μαζί από χαμηλά, με μια δόση χιούμορ αλλά και αντίδρασης, προς τον μικρό μας φίλο ντρόουν, το τραγούδι….
«….και τα μικρά μας τα μυρμηγκάκια, χειροκροτάνε μ' ενθουσιασμό, εν δυο προσκυνάμε, εν δυο μα πεινάμε, εν δυο θα σε φάμε»…
Ο κόσμος μας αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, η εμπιστοσύνη μας σε αυτούς που ‘’ μας κρατάνε ασφαλείς ‘’ αποτελεί ψευδαίσθηση αν αυτοί, καταστρέφουν τη γη μας και κατ' επέκταση εμάς. Μπορούμε, είτε να συνεχίσουμε να ζούμε κλεισμένοι στα κουτιά μας, περιμένοντας χαλαρά την καταστροφή του τόπου μας, είτε να αυτοοργανωθούμε και να αντισταθούμε στον επικείμενο κίνδυνο. Οι ΜΚΟ είναι ελεγχόμενα κομμάτια του συστήματος, που χειραγωγούν τον αγνό σκοπό των ευσυνείδητων ανθρώπων. Έτσι, η αυτόνομη οργάνωση όλων μας, αποτελεί ίσως τη μόνη λύση.
Στην Δεύτερη πανελλαδική Συνάντηση πρωτοβουλιών ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων συμμετείχαν,
•Πρωτοβουλία Άρτας
•Πρωτοβουλία Αθήνας
•Πρωτοβουλία Λευκάδας
•Ομάδα Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας
•Ανοιχτή Συνέλευση Ιωαννίνων
•SOS Κυπαρισσιακός -πρωτοβουλία Τριφυλίας
•Καθαρός Καλαμάς
•·Fossil free Corfu
•Ανοιχτή Συνέλευση •Κεφαλονιάς Ιθάκης
•Πρωτοβουλία Ηλείας
•Βρυσούλες
•NodrillZante-Ζακυνθινή
•Πρωτοβουλια Πολιτών Πρέβεζας
πηγή: