Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Ανακοίνωση για την εκδήλωση Κούλογλου για τους νέους με την παρουσία του πρωθυπουργού.


Τη Δευτέρα 18/3 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Θέατρο Κιβωτός με βασικό διοργανωτή τον ευρωβουλευτή Σ. Κούλογλου με παρουσία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με διακηρυγμένο σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της νέας γενιάς από παρευρισκόμενους νέους. Από το ίδιο το κάλεσμα ενθαρρύνονταν η φυσική παρουσία νέων στην εκδήλωση και η αποστολή ερωτήσεων σε ηλεκτρονική διεύθυνση ώστε να συζητηθούν και να απαντηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα. 

Νέοι -μέλη της Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων- θέλησαν να παρέμβουν θέτοντας το θέμα της απόφασης της χώρας μας να πραγματοποιήσει έρευνα και εξορύξεις υδρογονανθράκων στο 1/3 της χώρας (από την Κέρκυρα ως την Κρήτη-όλη τη Δυτική Ελλάδα-) στέλνοντας email  με την αντίθεσή, τους προβληματισμούς τους και με τη φυσική τους παρουσία. 

Οι εξορύξεις είναι μια δραστηριότητα με έκλυση τοξικών ρύπων σε γη, αέρα, νερό και καταστροφικές συνέπειες σε περιβάλλον, υγεία, πρωτογενή παραγωγή, τουρισμό που εκ των πραγμάτων υπονομεύει κάθε προσπάθεια της νέας γενιάς και των επόμενων να ζήσει και να δημιουργήσει αλλά τελειώνει και τα κίνητρα επιστροφής των νέων στην ύπαιθρο (παραγωγικές δραστηριότητες σε εκτεταμένα εξορυκτικά πεδία?). Πολύ περισσότερο η νέα γενιά δε θα ήθελε να θυσιαστεί στο πολεμικό σκηνικό που στήνεται στην περιοχή μας για την υπεράσπιση ενός ενεργειακού παροξυσμού μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας, καταστροφής του φυσικού πλούτου και υπηρετώντας τις οικονομικές επιδιώξεις άλλων. 

Τελικά, στην εκδήλωση δε επιτράπηκαν ερωτήσεις ή τοποθετήσεις από το κοινό παρά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από αυτό αλλά και της αρχικής διακήρυξης του καλέσματος ότι στόχος είναι "να αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα και οι ανησυχίες της νέας γενιάς, από τους ίδιους τους νέους και όχι εξ ονόματός τους". Η διαδικασία απαρτιζόταν από πάνελ 4 νέων, που είχαν τυχαία και χωρίς κάποια κριτήρια επιλεγεί (όπως επανειλημμένως διατυπώθηκε από τους διοργανωτές), τον κ. Κούλογλου και τον πρωθυπουργό. Παρ' όλα αυτά στα ερωτήματα/τοποθετήσεις των 4 νέων ανοιχτά ειπώθηκε από τους ίδιους η προσωπική τους προηγούμενη γνωριμία με τον κ. Κούλογλου. 

Επίσης, ο πρωθυπουργός σε μία από τις απαντήσεις του εξήρε τους μαθητές για την παγκόσμια κινητοποίηση τους στις 15/3 για το κλίμα ως ένδειξη ότι η νέα γενιά διεκδικεί και ανησυχεί για το μέλλον της, αλλά δεν ανέφερε ότι την ίδια στιγμή η χώρα μας προχωρά σε εκτεταμένες έρευνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων υπονομεύοντας τόσο τη μελλοντική υγεία, το φυσικό περιβάλλον, τις παραγωγικές δυνατότητες της νέας γενιάς και αγνοεί επιδεικτικά τους μαθητές που προτάσσουν την υπογεγραμμένη από τη χώρα μας συνθήκη του Παρισίου για το κλίμα και απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. 

Ακόμη περισσότερο, ο 4ος συμμετέχων στο πάνελ ήταν νέος παραγωγός που ζούσε στην επαρχία και η συζήτηση περιστράφηκε τόσο στην ανάγκη οι νέοι να ασχοληθούν με την παραγωγή εκτός μεγάλων αστικών κέντρων χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, όσο και στο περίφημο brain drain. Περιέργως δεν υπήρξε η παραμικρή ανησυχία ότι η μετατροπή της επικράτειας σε εξορυκτικό πεδίο σε θάλασσα και στεριά δε θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση την ανάπτυξη της γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, μελισσοκομίας, ιχθυοκαλλιεργειών αλλά αντιθέτως θα επιφέρει τη μόλυνση των περιοχών και τον μόνιμο στιγματισμό τους ως περιοχές σε "βεβαρυμμένα περιβαλλοντικά εξορυκτικά πεδία πετρελαίου" καθιστώντας προβληματική οποιαδήποτε κίνηση εξωστρέφειας, την καταδίκη νέων και παλαιών προϊόντων και σε καμία περίπτωση την επιστροφή νέων στην ύπαιθρο.