Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Η Πρωτοβουλία Αθήνας ξεκινά κύκλο θεματικών συζητήσεων

Η Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων ξεκινά έναν πρώτο κύκλο θεματικών συζητήσεων -με αντικείμενο θέματα που σχετίζονται με τις εξορύξεις-, στο πλαίσιο της τεκμηρίωσης θέσεων και της αυτομόρφωσης. Οι συζητήσεις θα είναι ανοιχτές σε όσους ενδιαφέρονται και επιθυμούν να συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια. Οι ημερομηνίες και ο χώρος διεξαγωγής των συζητήσεων θα ανακοινώνεται έγκαιρα.

Ο κύκλος θα ξεκινήσει με την πρώτη θεματική ενότητα, την Πέμπτη 4 Απρίλη, στις 19:30, στο Αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο της Νομικής, με θέμα:

«Οι ιδεολογικές αφηγήσεις που σχετίζονται με τις εξορύξεις (ανάπτυξη, πλούτος, ευημερία, ανεξαρτησία κλπ.). Οι αιτίες του ενεργειακού «παροξυσμού», οι τάσεις στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, ο ρόλος των ορυκτών καυσίμων. Η οικολογική πτυχή των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων και το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής».

Θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

2η θεματική ενότητα 
Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στον ελλαδικό χώρο, στο πλαίσιο των κοινωνικο-οικονομικών αλλαγών, που έχουν συντελεστεί και συντελούνται. Ο ιδιαίτερος ρόλος της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στους εταιρικούς και κρατικούς σχεδιασμούς. Συσχέτιση με τους υποτιθέμενους εναλλακτικούς σχεδιασμούς στους τομείς του φ.α., των ΑΠΕ και των δικτύων μεταφοράς.

3η θεματική ενότητα 
Η γεωστρατηγική των υδρογονανθράκων, οι διεθνείς ανταγωνισμοί και η θέση της Ελλάδος στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

4η θεματική ενότητα 
Οι συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, το νομικό καθεστώς τους, οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, τα οικονομικά ανταλλάγματα.

5η θεματική ενότητα 
Τεχνικά χαρακτηριστικά των έργων έρευνας και εξόρυξης Υ/Α, η πρακτική του fracking. Οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των εξορύξεων υδρογονανθράκων, από τη φάση των ερευνών ως το τελικό στάδιο. Αξιολόγηση και κωδικοποίηση της υπάρχουσας εμπειρίας.

6η θεματική ενότητα 
Οι βασικές αρχές μιας άλλης αντίληψης στον τομέα της παραγωγής και διαχείρισης της ενέργειας. Κωδικοποίηση πρακτικών που μπορούν να λειτουργήσουν και άμεσα και στο μεταβατικό στάδιο. Περιγραφή ενός πλαισίου κοινής αναφοράς των συλλογικοτήτων, που δραστηριοποιούνται στα διάφορα «μέτωπα» της ενέργειας.

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Υδρογονάνθρακες: μοιρολόι για την Ήπειρο

Υδρογονάνθρακες: μοιρολόι για την Ηπειρο
του Περικλή Κοροβέση

"Ο Κινγκ ... ανακάλυψε τον ελληνισμό, όχι μέσα από βιβλιοθήκες και δισκοθήκες –αν και τις ξεκοκάλισε–, αλλά σαν μια ζώσα πραγματικότητα που έχει αρχαία ρίζα. Είναι αυτό που λέμε προφορική παράδοση που κουβαλάει όλη την αρχαία σοφία. 
Την οποία εμείς οι γηγενείς καταστρέφουμε. Οι καταστροφές είναι πολλές. Αρχής γενομένης από τους Βαυαρούς και τους συνεχιστές τους. Δηλαδή το ελληνικό κράτος. Αλλά η πρώτη μαζική καταστροφή ήταν ο τουρισμός. Τώρα η επόμενη θα είναι οι υδρογονάνθρακες που πρωτίστως θα αφανίσουν την Ηπειρο και τον πολιτισμό που κουβαλάει".

Η Πρωτοβουλία έκανε παρέμβαση εκείνη τη μέρα, με οργανωμένη τοποθέτηση, μοίρασμα κειμένου και μαζική παρουσία. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης μιλήσαμε και με τον Περικλή Κοροβέση και μας είπε πως θα γράψει σχετικά.. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Ανακοίνωση για την εκδήλωση Κούλογλου για τους νέους με την παρουσία του πρωθυπουργού.


Τη Δευτέρα 18/3 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Θέατρο Κιβωτός με βασικό διοργανωτή τον ευρωβουλευτή Σ. Κούλογλου με παρουσία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με διακηρυγμένο σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της νέας γενιάς από παρευρισκόμενους νέους. Από το ίδιο το κάλεσμα ενθαρρύνονταν η φυσική παρουσία νέων στην εκδήλωση και η αποστολή ερωτήσεων σε ηλεκτρονική διεύθυνση ώστε να συζητηθούν και να απαντηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα. 

Νέοι -μέλη της Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων- θέλησαν να παρέμβουν θέτοντας το θέμα της απόφασης της χώρας μας να πραγματοποιήσει έρευνα και εξορύξεις υδρογονανθράκων στο 1/3 της χώρας (από την Κέρκυρα ως την Κρήτη-όλη τη Δυτική Ελλάδα-) στέλνοντας email  με την αντίθεσή, τους προβληματισμούς τους και με τη φυσική τους παρουσία. 

Οι εξορύξεις είναι μια δραστηριότητα με έκλυση τοξικών ρύπων σε γη, αέρα, νερό και καταστροφικές συνέπειες σε περιβάλλον, υγεία, πρωτογενή παραγωγή, τουρισμό που εκ των πραγμάτων υπονομεύει κάθε προσπάθεια της νέας γενιάς και των επόμενων να ζήσει και να δημιουργήσει αλλά τελειώνει και τα κίνητρα επιστροφής των νέων στην ύπαιθρο (παραγωγικές δραστηριότητες σε εκτεταμένα εξορυκτικά πεδία?). Πολύ περισσότερο η νέα γενιά δε θα ήθελε να θυσιαστεί στο πολεμικό σκηνικό που στήνεται στην περιοχή μας για την υπεράσπιση ενός ενεργειακού παροξυσμού μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας, καταστροφής του φυσικού πλούτου και υπηρετώντας τις οικονομικές επιδιώξεις άλλων. 

Τελικά, στην εκδήλωση δε επιτράπηκαν ερωτήσεις ή τοποθετήσεις από το κοινό παρά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από αυτό αλλά και της αρχικής διακήρυξης του καλέσματος ότι στόχος είναι "να αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα και οι ανησυχίες της νέας γενιάς, από τους ίδιους τους νέους και όχι εξ ονόματός τους". Η διαδικασία απαρτιζόταν από πάνελ 4 νέων, που είχαν τυχαία και χωρίς κάποια κριτήρια επιλεγεί (όπως επανειλημμένως διατυπώθηκε από τους διοργανωτές), τον κ. Κούλογλου και τον πρωθυπουργό. Παρ' όλα αυτά στα ερωτήματα/τοποθετήσεις των 4 νέων ανοιχτά ειπώθηκε από τους ίδιους η προσωπική τους προηγούμενη γνωριμία με τον κ. Κούλογλου. 

Επίσης, ο πρωθυπουργός σε μία από τις απαντήσεις του εξήρε τους μαθητές για την παγκόσμια κινητοποίηση τους στις 15/3 για το κλίμα ως ένδειξη ότι η νέα γενιά διεκδικεί και ανησυχεί για το μέλλον της, αλλά δεν ανέφερε ότι την ίδια στιγμή η χώρα μας προχωρά σε εκτεταμένες έρευνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων υπονομεύοντας τόσο τη μελλοντική υγεία, το φυσικό περιβάλλον, τις παραγωγικές δυνατότητες της νέας γενιάς και αγνοεί επιδεικτικά τους μαθητές που προτάσσουν την υπογεγραμμένη από τη χώρα μας συνθήκη του Παρισίου για το κλίμα και απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. 

Ακόμη περισσότερο, ο 4ος συμμετέχων στο πάνελ ήταν νέος παραγωγός που ζούσε στην επαρχία και η συζήτηση περιστράφηκε τόσο στην ανάγκη οι νέοι να ασχοληθούν με την παραγωγή εκτός μεγάλων αστικών κέντρων χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, όσο και στο περίφημο brain drain. Περιέργως δεν υπήρξε η παραμικρή ανησυχία ότι η μετατροπή της επικράτειας σε εξορυκτικό πεδίο σε θάλασσα και στεριά δε θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση την ανάπτυξη της γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, μελισσοκομίας, ιχθυοκαλλιεργειών αλλά αντιθέτως θα επιφέρει τη μόλυνση των περιοχών και τον μόνιμο στιγματισμό τους ως περιοχές σε "βεβαρυμμένα περιβαλλοντικά εξορυκτικά πεδία πετρελαίου" καθιστώντας προβληματική οποιαδήποτε κίνηση εξωστρέφειας, την καταδίκη νέων και παλαιών προϊόντων και σε καμία περίπτωση την επιστροφή νέων στην ύπαιθρο.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Παρέμβαση στο σινεμά Άστορ στο μουσικό ντοκυμαντέρ "While you live, shine"

Μέλη της Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων παρευρέθηκαν στην προβολή της ταινίας του Paul Duane με επίκεντρο την ηπειρώτικη μουσική μέσα από την οπτική του Christofer King, ιρλανδού μουσικολόγου και του μεγαλύτερου συλλέκτη βινυλίων 78 στροφών μουσικής της Ηπείρου και της ευρύτερης περιοχής.

Με αφορμή την ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της Ηπείρου τόσο από την ταινία του P.Duane όσο και από το βιβλίο του C.King επικεντρωμένο στο ηπειρώτικο μοιρολόι πραγματοποιήσαμε παρέμβαση κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων μετά τη λήξη της προβολής προς το συγγραφέα και το σκηνοθέτη. Τέθηκε το ζήτημα της καταστροφής της κοινωνίας, του φυσικού περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας της Ηπείρου ως αποτέλεσμα των εκτεταμένων σχεδίων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων και ζητήθηκε η τοποθέτηση από μέρους τους. Ο συγγραφέας παραδέχτηκε ότι η μουσική και η συνέχεια της είναι στενά συνδεδεμένη με τη φύση και τη διατήρηση του οικοσυστήματος. Ο σκηνοθέτης δεν έκανε κάποιο σχόλιο. Μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο στους παρευρισκόμενους όπως και στους συντελεστές.





STOP Hydrocarbons Extraction

As Christopher King describes in his book, Epirus music has embodied its history, landscape, local fests, collective experience and memory, keeping alive its healing power. Nothing of those would have been possible without the collective way of life based on human solidarity and harmonic co-existence with nature. However, Epirus as well as almost 1/3 of the Greek territory have recently been delivered to huge oil industries for exploration and exploitation of hydrocarbons.

Among the targeted areas, the entirety of Epirus is planned to be one of the first to go through extensive exploratory drillings. Ioannina and Thesprotia, in particular, will suffer a sum of 11.500 drills alongside 400 km. Moreover, it has been already decided that potential discovery of hydrocarbons will automatically trigger the installation of heavy industrial drilling facilities. We stand against the undergoing devastation of Epirus' landscapes, which even at the point of exploration are being primarily damaged by:

· Deforestation along the exploration area, for road construction serving heavy load tractors and for numerous helicopter pads (>200).

· Extensive explosions every 60 m along 400 km affecting both wild fauna and flora including protected areas.

As far as it concerns the stage of hydrocarbons exploitation we denote, among many others, the heavy air pollution from constant hydrogen sulfide releases and intensive helicopters activity, the wide industrialization of virgin areas (some of which are part of the Natura 2000 network) for the construction of storage for derivatives and toxic waste, the potential seismicity stimulation and the waste of fresh water supplies while using invasive drilling methods such as fracking, the ability of tender winners to drill in a distance of 350m from rivers affecting the aquifer. Of course, leakage accidents are statistically anticipated by the official plans with disastrous implications.

Except for the huge impact of the aforementioned activities on the physical environment, recent experience from Basilicata in Italy has shown that the consequences in public health are devastating with increased cancer incidents and respiratory issues. Moreover, the local community suffered from increased internal migration since both quality of life and productive activities such as agriculture, livestock farming and tourism have been negatively affected creating an unprecedented breakup in social cohesion and local economy. We support an energy policy emerging from the actual needs of society based on low-scale interventions and energy use reduction.

The destruction of Epirus' environment, society and public health is a lament that we will NOT allow the next generations to sing.


Athens Initiative against hydrocarbons extraction
ath-stop-mining.blogspot.com
ath.stop.mining@gmail.com





OXI ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ


Όπως περιγράφει ο Christopher King στο βιβλίο του, η μουσική της Ηπείρου έχει ενσωματώσει την ιστορία, το τοπίο, τα τοπικά πανηγύρια, τα συλλογικά βιώματα και τις εμπειρίες, κρατώντας ζωντανή τη θεραπευτική της δύναμη. Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατά χωρίς το συλλογικό τρόπο ζωής βασισμένο στην ανθρώπινη αλληλεγγύη και την αρμονική συνύπαρξη με τη φύση. Παρ’ όλα αυτά, η Ήπειρος όπως σχεδόν το 1/3 της ελληνικής επικράτειας πρόσφατα παραδόθηκαν σε πετρελαϊκούς κολοσσούς για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Μεταξύ των στοχοποιημένων περιοχών, ολόκληρη η Ήπειρος έχει προγραμματιστεί ως μία από τις πρώτες περιοχές που θα υποστεί εκτεταμένες ερευνητικές γεωτρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι περιοχές των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας θα υποστούν ένα σύνολο 11.500 γεωτρήσεων κατά μήκος 400 χλμ. Επιπροσθέτως, έχει ήδη αποφασιστεί (στις υπογεγραμμένες συμβάσεις) ότι πιθανή εύρεση υδρογονανθράκων θα σημάνει αυτόματα την τοποθέτηση βαρέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Στεκόμαστε απέναντι στην υφιστάμενη καταστροφή του ηπειρώτικου τοπίου, το οποίο ήδη από το στάδιο των ερευνών καταστρέφεται από:

· Αποψιλώσεις δασών κατά μήκος της ερευνητικής περιοχής, από διανοίξεις δρόμων για βαρέα οχήματα και από την δημιουργία ελικοδρομίων (περισσότερα από 200).

· Εκτεταμένες εκρήξεις (ερευνητικές γεωτρήσεις) κάθε 60μ κατά μήκος 400 χλμ. απειλώντας την πανίδα και χλωρίδα της περιοχής συμπεριλαμβανομένων προστατευόμενων περιοχών.

Όσο αφορά το στάδιο της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, μεταξύ άλλων, σημειώνονται η βαριά ατμοσφαιρική ρύπανση από τις συνεχείς εκπομπές υδρόθειου και η εντατική δραστηριότητα ελικοπτέρων, η εκτεταμένη βιομηχανοποίηση παρθένων περιοχών (κάποιες του δικτύου Natura 2000) για την αποθήκευση παραγώγων και τοξικών αποβλήτων, την πιθανή έξαρση σεισμικότητας και την σπατάλη φρέσκου νερού κατά την εφαρμογή επεμβατικών μεθόδων εξόρυξης όπως η υδραυλική ρωγμάτωση (fracking), η δυνατότητα των πλειοδοτών να πραγματοποιήσουν εξορύξεις σε απόσταση μόλις 350 μ. από τα ποτάμια επηρεάζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. Φυσικά, ατυχήματα διαρροών προβλέπονται από τα επίσημα στατιστικά των συμβάσεων με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Εκτός από τις τεράστιες επιπτώσεις των προαναφερθεισών δραστηριοτήτων στο φυσικό περιβάλλον, πρόσφατη εμπειρία από την Basilicata της Iταλίας (εκτεταμένες γεωτρήσεις) έδειξε ότι οι συνέπειες στη δημόσια υγεία είναι ολοκληρωτικές με αυξημένα περιστατικά καρκίνων και αναπνευστικών προβλημάτων. Επιπροσθέτως, η τοπική κοινωνία υπέφερε από αυξημένη εσωτερική μετανάστευση δεδομένου ότι και η ποιότητα ζωής και οι παραγωγικές δραστηριότητες όπως γεωργία, κτηνοτροφία και τουρισμός επηρεάστηκαν αρνητικά δημιουργώντας μια άνευ προηγουμένου διάλυση της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής οικονομίας. Υποστηρίζουμε μια ενεργειακή πολιτική προερχόμενη από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας βασισμένη σε χαμηλής κλίμακας επεμβάσεις και τη μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της δημόσιας υγείας της Ηπείρου
είναι ένα μοιρολόι που δε θα επιτρέψουμε οι επόμενες γενιές να τραγουδήσουν.

Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
ath-stop-mining.blogspot.com
ath.stop.mining@gmail.com

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες»

(με αφορμή την υποτιθέμενη απαγόρευση του fracking)

Πολλαπλά εξαρτημένη, στο θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων και όχι μόνο, η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη και απρόθυμη να υλοποιήσει ακόμη και τις πιο νωπές της υποσχέσεις. Αναφερόμαστε στη δέσμευση του κ. Σταθάκη[1], τον περασμένο Νοέμβριο, να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα απαγορεύονταν η χρήση της μεθόδου της υδραυλικής ρωγμάτωσης, γνωστής περισσότερο σαν fracking. Πρόκειται για μια μέθοδο που χρησιμοποιείται στην εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου, με καταστροφικά αποτελέσματα στο περιβάλλον, στους υδατικούς πόρους αλλά και στην πρόκληση σεισμών, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία.

Αντί για αυτό, το ΥΠΕΝ προώθησε μια τροπολογία, στο σχέδιο νόμου για την «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 7/3/2019. Η τροπολογία -πλέον άρθρο 79 του ν. 4602/2019- περιορίζεται στην τροποποίηση του υφιστάμενου ορισμού των υδρογονανθράκων (ν. 2289/1995, άρθρο 1, παρ. 1),  εισάγοντας την - καινοφανή και αστήρικτη επιστημονικά - θέση ότι το σχιστολιθικό πετρέλαιο και το σχιστολιθικό αέριο δεν περιλαμβάνονται στους υδρογονάνθρακες!!! Η ρύθμιση αυτή επιχειρήθηκε να εμφανιστεί, από τον κ. Σταθάκη, σαν απαγόρευση του fracking!!!

Δεν υπάρχει τίποτα ψευδέστερο από τον ισχυρισμό αυτό. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, λόγω του αυθαίρετου χαρακτηρισμού του σχιστολιθικού πετρελαίου και του σχιστολιθικού αερίου ως μη-υδρογονανθράκων, μπορεί να καταπέσει εύκολα. Υπό την πίεση της διαρκούς αύξησης της ζήτησης ενέργειας, η ρύθμιση εκφράζει την πανευρωπαϊκή τάση που διαμορφώνεται για νομοθετική απροσδιοριστία και «τεχνικά κενά», τα οποία θα επιτρέπουν την ελεύθερη ανάπτυξη του fracking. Κατά συνέπεια, δε διασφαλίζεται η απαγόρευση της χρήσης του fracking, ούτε καν στις υπογεγραμμένες παραχωρήσεις, αν υποθέσουμε ότι αυτό είναι το σκεπτικό του υπουργείου και της κυβέρνησης. Πολύ δε περισσότερο, δε διασφαλίζεται η απαγόρευση στις μελλοντικές παραχωρήσεις ή στις πιθανές τροποποιήσεις των παραχωρήσεων, που έχουν δρομολογηθεί. Για τη μόνιμη και καθολική απαγόρευση του fracking, ούτε λόγος, έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια σκόπιμη -αλλά χονδροειδή και κακοσχεδιασμένη- προσπάθεια εξαπάτησης της κοινωνίας, με την επίδειξη ενός πλαστού ενδιαφέροντος για την αντιμετώπιση των συνεπειών του υπερφίαλου και επικίνδυνου σχεδιασμού των εξορύξεων στο 1/3, σχεδόν, της χερσαίας και θαλάσσιας επικράτειας της χώρας. (Και) για το λόγο αυτό, προκαλεί αλγεινή εντύπωση η στάση του συγκυβερνώντος κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων, που έσπευσαν να χαιρετήσουν[2] τη συγκεκριμένη τροπολογία -της οποίας διεκδικούν την πατρότητα-, δικαιολογώντας τη στάση «ουράς» και υποταγής που έχουν επιλέξει, στο θέμα των εξορύξεων.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και μια ακόμη προσθήκη στο σχέδιο νόμου, που «πέρασε» σαν άρθρο 86, με την οποία εισάγεται ο θεσμός των «Περιφερειακών Παρατηρητηρίων για το περιβάλλον και την ασφάλεια της έρευνας και της εξόρυξης υδρογονανθράκων». Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι: «Η τοπική κοινωνία θα είναι παρούσα σε όλες τις διαδικασίες, σε όλες τις δραστηριότητες και σε ό,τι γίνεται στην έρευνα και στην εξόρυξη υδρογονανθράκων».

Τα Παρατηρητήρια συγκροτούνται με απόφαση υπουργείων (ΥΠΕΣ και ΥΠΕΝ), έχουν συμβουλευτικό ρόλο, χρηματοδοτούνται από μέρη άμεσα εμπλεκόμενα με τις εξορύξεις (ΕΔΕΥ ΑΕ - εταιρείες) και το Πράσινο Ταμείο, έχουν αρμοδιότητα να συμβάλλουν στην ομαλή υλοποίηση του προγράμματος των εξορύξεων, συγκροτούνται από εκπροσώπους κλασικών θεσμικών φορέων (ΥΠΕΝ, ΕΔΕΥ ΑΕ, περιφέρειες, δήμοι, επιμελητήρια, ΑΕΙ κλπ.) και ΜΚΟ, συνεδριάζουν με την παρουσία ΥΠΕΝ, ΕΔΕΥΕ ΑΕ και εταιρειών, συνεργάζονται με «αμερόληπτα» μέρη -εκτός Παρατηρητηρίων- για την υποστήριξή τους. Συνεπώς, έχουμε να κάνουμε με τη δημιουργία Παρατηρητηρίων, τα οποία εξαρτώνται οικονομικά από την ανάπτυξη των εξορυκτικών σχεδιασμών και καλούνται να νομιμοποιήσουν κοινωνικά αυτούς τους σχεδιασμούς, μέσω μιας ρητορείας περί «κοινωνικής συμμετοχής» στην υλοποίησή τους.

Για μας, αντιπροσωπεύουν μιαν ακόμη επικοινωνιακή «φούσκα», με μόνο στόχο τη δημιουργία προσκομμάτων σε ένα συνεχώς διογκούμενο κίνημα εναντίωσης στις εξορύξεις, που δεν περιορίζεται στις «στοχοποιημένες» περιοχές, όπως έδειξε και το πρόσφατο συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 21/2/2019. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, πάντως, εκείνο που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν -στην κυβέρνηση και στο συνεργαζόμενο πετρελαϊκό «λόμπι»- είναι πως αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι οι όροι με τους οποίους θα υλοποιηθούν οι εξορύξεις, αλλά το να σταματήσουν «εδώ και τώρα», να ακυρωθούν όσες συμβάσεις έχουν υπογραφεί και να υπάρξει σαφής πολιτική ακύρωση του συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, συμπεριλαμβανομένης της κραυγαλέας επικοινωνιακής διαχείρισης των ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ, που συνδυάζονται με τη συστηματική απόκρυψη των παντοειδών κινδύνων που αναφύονται, δεν πρόκειται να έχουν την απήχηση και τα αποτελέσματα που υπολογίζουν οι εμπνευστές τους. Γιατί, πλέον, τους όρους του «παιχνιδιού» δεν τους καθορίζουν μόνοι τους.

10.3.2019


Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
ath-stop-mining.blogspot.com   -   ath.stop.mining@gmail.com



[1] 21/11/2018, Δηλώσεις Σταθάκη:  
«Το σχετικό θεσμικό πλαίσιο θα ενισχυθεί με επιπρόσθετες τροπολογίες, οι οποίες θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή και, μεταξύ άλλων, προβλέπουν ρητά την απαγόρευση του fracking στις εξορύξεις υδρογονανθράκων»

[2] 6/3/2019, Δελτίο τύπου Οικολόγων - Πράσινων:
«Σημαντική ευκαιρία για αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων το Σχέδιο Νόμου για την γεωθερμία»
http://ecogreens.gr/sxedio-nomou-gia-geothermia

Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Κεφαλονίτες και Θιακοί της Αθήνας συζητούν για τις εξορύξεις


Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Δηλινάδων Αθήνας, οργανώνεται συζήτηση ενημέρωσης για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κεφαλονιά και σε όλο το Ιόνιο, το Σάββατο 16/3/2019, στις 12 το μεσημέρι, Αριστογείτονος 11-33 (απέναντι από τη Βαρβάκειο αγορά). Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Αθήνας και της Ανοιχτής συνέλευσης Κεφαλονιάς - Ιθάκης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.