Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Ξεφούσκωσε… το φεστιβάλ Δωδώνης

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΧΕ 150 ΘΕΑΤΕΣ!
Ξεφούσκωσε… το φεστιβάλ Δωδώνης

Πολιτιστική χρεοκοπία, χωρίς προηγούμενο, γνωρίζει από τη δεύτερη εκδήλωση το Φεστιβάλ Δωδώνης, που στήριξε τις ελπίδες του στις δωρεάν εισόδους. 
Τελικά, οι πετρελαϊκές οικονομικές χορηγίες όχι μόνο δεν βοήθησαν τη δημοτική αρχή, αλλά αντίθετα ο κόσμος αποδοκίμασε την τακτική των και το φεστιβάλ… ξεφούσκωσε. Μόνο απογοητευτική ήταν η κατάσταση στο Αρχαίο Θέατρο την περασμένη Κυριακή. Η προσέλευση του κοινού ήταν ελάχιστη και μόνο 150 θεατές συμμετείχαν στη δεύτερη κατά σειρά θεατρική παράσταση «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου. 
Η δημοτική αρχή βρίσκεται ήδη σε περίσκεψη και οι Πρωτοβουλίες Πολιτών ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ‘Ηπειρο αποδοκίμασαν εκ νέου τους χειρισμούς της. Το ...χειρότερο βέβαια είναι πως ο ίδιος ο κόσμος δεν επέδειξε καμιά ανοχή στην τακτική της δημοτικής αρχής Δωδώνης να βασιστεί στο χρήμα των πετρελαϊκών εταιριών και μια σειρά παραγόντων οδήγησε στην… τέλεια αποτυχία, που βέβαια αφορά και την Εφορεία Αρχαιοτήτων, η οποία εκ νέου δέχθηκε τις διαμαρτυρίες των συλλογικοτήτων της Ηπείρου. 
Είναι σαφές πως η ρουσφετολογική τακτική των δωρεάν προσκλήσεων στους κατοίκους του δήμου δεν βρήκε έτοιμους τους θεατρόφιλους. Και είναι επίσης ξεκάθαρο πως οι άνθρωποι που αγαπούν το Θέατρο δεν επιθυμούν να μετατραπεί το άλλοτε κραταιό Φεστιβάλ σε μια… πετρελαϊκή παράσταση, γνωρίζοντας πως το αρχαίο μνημείο απειλείται και οδηγείται σε πλήρη απαξίωση. Οι συνέπειες μπορεί να αποδειχθούν πολύ χειρότερες και κανένας δεν μπορεί να προδικάσει τι θα κάνει η Ουνέσκο όταν διαπιστώσει –με τις εργασίες και τις εξορύξεις εταιριών και πέριξ της αρχαίας Δωδώνης- ότι η Αρχαία Κοιλάδα απαξιώνεται, ενώ την ίδια ώρα η Πολιτεία αδιαφορεί και η δημοτική αρχή Δωδώνης περί άλλων τυρβάζει.
Το νέο ηχηρό μήνυμα των Πρωτοβουλιών ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων θέτει επί τάπητος μια σειρά ζητημάτων για την πολιτιστική κληρονομιά και την προστασία τους. Δυστυχώς, το κορυφαίο μνημείο της Ηπείρου πλήττεται από τους συγκεκριμένους χειρισμούς και τις επιλογές της δημοτικής αρχής. Και φυσικά κινδυνεύει από τους ίδιους τους… προστάτες των χορηγιών και την έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής της δημοτικής αρχής και την ανοχή της Πολιτείας.
Επισημαίνεται πως από εδώ και στο εξής όλες οι Πρωτοβουλίες, οι Συλλογικότητες κατά των ερευνών και εξορύξεων καθώς και το μεγαλύτερο πια ποσοστό των πολιτών της Ηπείρου, θα γυρίζουν τις πλάτες τους σε οποιαδήποτε εκδήλωση η οποία θα επιχορηγείται από πετρελαϊκές εταιρείες.
Θα παρίστανται δε εκεί μόνο για να δείξουν την αντίθεσή τους σε αυτό το είδος των χορηγιών, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά φτηνή προπαγάνδα και εξαγορά συνειδήσεων.

Πρωτοβουλίες – Συλλογικότητες Ηπείρου ενάντια στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων