Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΣΤΟ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Εκ μέρους της πρωτοβουλίας πολιτών ενάντια στις εξορύξεις υ/δ στην Ήπειρο χαιρετίζουμε όλους τους Ηπειρώτες -σες, όλους τους φορείς και συλλογικότητες, όλες τις παρατάξεις  και όλους τους φίλους της Ηπείρου που στηρίζουν το σημερινό συλαλλητήριο ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ Υ/Δ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ.

⦁ Τους τελευταίους μήνες στην Ήπειρο έχουμε βρεθεί απέναντι σε μια πολιτική που πρόκειται να καθορίσει το μέλλον του τόπου μας.


⦁ Σε μια πολιτική, για την οποία οι Ηπειρώτες ουδέποτε ρωτήθηκαν και ουδέποτε ενημερώθηκαν όπως προέβλεπε η μελέτη του έργου.

⦁ Δυστυχώς το επιχείρημα πως πρόκειται μόνο για έρευνες είναι αναληθές και ανακόλουθο της σύμβασης που υπογράφτηκε η οποία ορίζει ρητά ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ.

⦁ Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση που προωθεί αυτή τη σύμβαση είναι η ίδια που την καταψήφιζε το 2014 στη βουλή για τα ελάχιστα κέρδη που θα αποφέρει και για την καταστροφή του φυσικού κεφαλαίου της Ηπείρου.

⦁ Η ίδια κατάσταση πολιτικής ανημπόριας και αδιαφορίας όμως αφορά και την Περιφερειακή Αρχή καθώς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση  που εν λευκώ αδειοδότησε τις πετρελαικες εταιρίες να αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα στις δημοτικές εκτάσεις.

⦁ Εξαίρεση και παράδειγμα αποτελεί ο Δ. Ζαγορίου που ανακάλεσε την αρχική του απόφαση και δεν παραχώρησε τις εκτάσεις του.

⦁ Σύμφωνα με την μελέτη του έργου για τις εξορύξεις η υφιστάμενη κατάσταση στους παραγωγικούς κλάδους της Ηπειρου αποτυπώνεται ως εξής:Η Ήπειρος είναι: 2η γαλακτοπαραγωγός περιφέρεια στην Ελλάδα ,2η κρεατοπαραγωγός περιφέρεια στη χώρα, η πτηνοτροφία και χοιροτροφία της είναι εθνικής σημασίας ,στην Ήπειρο δραστηριοποιούνται  οι μεγαλύτερες εταιρίες εμφιάλωσης πόσιμου νερού της χώρας και συνάμα υπάρχουν καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ιχθυοκαλλιέργειες μεγάλης δυναμικής.

⦁ Η Ήπειρος είναι διάσημη για τα αγνά ποιοτικά προιόντα της τα οποία θα απωλέσουν κάθε ανταγωνιστηκότητα στις ξένες και ντόπιες  αγορές αν επισκιαστούν με άρωμα πετρελαίου και αερίων..Μαζί με τη δυσφήμιση των προιόντων θα έρθουν και οι απώλειες θέσεων εργασίας που είναι βέβαιο οτι θα είναι πολλαπλάσιες αυτών που υπόσχονται να δώσουν οι εταιρίες  πετρέλαιων και  αέριων. 

⦁ Το τουριστικό προιον της Ηπειρου μετά την αποπεράτωση του οδικού δικτύου και την αναβάθμιση του αεροδρομίου έχει ευοίωνο μέλλον.

⦁ Διαβάζοντας τη μελέτη του έργου θα δούμε πως αναφέρει οτι ενδέχεται να υπάρξει επιβάρυνση υδροβιότοπων πέρα απο τα χωρικά όρια των εγκαταστάσεων με φυσική αποκατάσταση να προβλέπεται σε βάθος κάποιων δεκαετιών..Οι εξορύξεις  αναφέρει η μελέτη θα επιφέρουν επιβάρυνση της ατμόσφαιρας ,σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο,και τελος αναφέρει πως σε χώρες με υψηλά ποσοστά διαφθοράς η εξορυκτική βιομηχανία Υ/Δ έφερε πολύ αρνητικα αποτελέσματα και δεν προσέφερε στην οικονομία παρα επιδείνωσε την ήδη κακή  κατάσταση. Αν λοιπόν οι πολιτικοί άρχοντες του τόπου δεν διάβασαν προσεκτικά τη μελέτη του έργου εμείς τη διαβάσαμε και τους καλούμε άμεσα να ακυρώσουν τις βεβιασμένες αποφάσεις τους, αποφάσεις που δεν θα βρούν πρόσφορο έδαφος στο τόπο που λέγεται Ήπειρος με όλους τους Ηπειρώτες ενάντια σε αυτές .

⦁   Ηπειρώτες,  δεν θα  αφήσουμε να γίνει η Ήπειρος χαβούζα πετρελαιων και αερίων  την ώρα που η Παγκόσμια Τράπεζα σταματάει απο το 2020 κάθε χρηματοδότηση σε εξορύξεις Υ/Δ και χρηματοδοτεί Α.Π.Ε. Οταν οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες αποεπεδύουν μαζικά απο τους Υ/Δ .Όταν  τα επόμενα χρόνια συμφωνα με το Διεθνή οργανισμό εργασίας   αναμένεται να προκύψουν 24 εκατ. θέσεις εργασίας στις Α.Π.Ε  .Όταν  τα αραβικά εμιράτα ο παράδεισος των πετρελαίων  κάνουν τη μεγαλύτερη επένδυση ύψους 200 δις δολ σε φωτοβολταικά πάρκα βλέποντας  το τέλος των ορυκτών καυσίμων .

⦁ Τέλος θα πούμε, χωρίς να μπορεί κανένας να το διαψέυσει σαν κινδυνολογία, πως ο παγκοσμιου φήμης επιστήμονας  Έλληνας γιατρός Κος Ιωαννίδης  που κατέχει τη έδρα του καθ.παθολογίας στο παν.του Στανφορντ   πληροφορούμενος την δυσαρεστη εξέλιξη περι εξορύξεων, λίγο πριν το Πάσχα δημοσίευσε στη εφημερίδα Καθημερινη ένα εκτενές άρθρο για τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που ζούν σε χώρες εξορύξεων. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως χώρες με εξορύξεις Υ/Δ εχουν απο 11 εως 30 χρόνια μικρότερο προσδόκοιμο ζωής απο τους Ελληνες. Να ρωτήσουμε  λοιπόν τη Κυβέρνηση αυτή και τη επόμενη ,την Περιφέρεια και  τους Δήμους μας πόσο  κοστολογείται η υγεία μας;  Να ρωτήσουμε αυτούς που δεν κατάφεραν να καθαρίσουν τον Καλάμα ενα στολίδι για την Ήπειρο και διατυμπανίζουν πως θα μπορέσουν να  ελέγχουν τις πετρελαικες εταιρίες.

⦁ Ηπειρώτες –σες, έχουμε την αγαθή τύχη να ζούμε σε έναν τόπο καθαρό και αμόλυντο.  Η Ηπειρος και όπως ορίζεται σαν γεωγραφική θέση αποτελεί ένα κόσμημα για τη χώρα μας και την Ευρώπη ευρύτερα. Η άρρωστη ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας δεν έφτασε ως έδω μέχρι τώρα με αποτέλεσμα να ζούμε σε μια από τις πιο καθαρές περιφέρειες στην Ευρώπη.  Το πλεονέκτημα μας σαν τόπος αυτή τη στιγμή είναι η φυσιογνωμία που διατηρήσαμε, το παρθένο περιβάλλον, τα  καθαρά νερά, τα  αγνά προιόντα και ο πολιτισμός μας. Αυτή είναι η παρακαταθήκη των προγόνων μας και αυτά ειναι τα  γερά θεμέλια που  πάνω τους πρέπει να χτίσουμε.  Αυτά ορίζουν σαν ουσία και όχι σαν κατασκευασμένοι δείκτες την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Τα πιθανά κοιτάσματα κάποια στιγμή εξαντλούνται και αφήνουν πίσω ρύπανση, φτώχεια και αρρώστεια. Την ώρα που όλες οι συγχρονες χώρες αποεπενδύουν από εξορύξεις θα αφήσουμε εμείς να γίνει ο τόπος μας βρώμικος και φτωχός;  Περιέργεια για το τι έχει απο κάτω έχουν αυτοι που είναι ανίκανοι να δουν τι έχει απο πάνω.  Ειναι οι ίδιοι που εγκαταλείπουν τα Ηπειρώτικα γεφύρια  να  πέφτουν, που δεν αξιοποιούν τα πολιτιστικά μνημεία μας, που δεν δινουν κίνητρα στους νέους να δουλέψουν με αξιοπρέπεια στο πρωτογεννή τομέα. Αν η Ήπειρος κρατηθεί τώρα και δεν πέσει στη παγίδα της ψευδοανάπτυξης θα έχει ευοίωνο μέλλον και θα δείξει το δρόμο και για άλλες περιοχές της χώρας μας. Το μόνο φτωχό στην Ήπειρο είναι η πολιτική σκέψη και βούληση.