Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Χρόνος, χώρος και πρόγραμμα εργασιών της συνάντησης για την ενέργεια

Η πανελλαδική συνάντηση - συνέλευση συλλογικοτήτων για την ενέργεια θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 18-19/1/2020, στην Αθήνα, στο χώρο της Νομικής σχολής (πίσω από το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών) και, πιο συγκεκριμένα, στο αμφιθέατρο 1, με είσοδο από την οδό Μασσαλίας και το αίθριο της σχολής (παρατίθεται σχετικός χάρτης πρόσβασης).



Πρόγραμμα εργασιών

Σάββατο 18/1/2020 (από τις 12 το μεσημέρι, μέχρι τις 6 το απόγευμα)

Θα υπάρξει μια σύντομη εισαγωγική παρέμβαση, από μέρους της οργανωτικής επιτροπής και των συλλογικοτήτων που ανέλαβαν την πρωτοβουλία της συνάντησης.

Όλος ο υπόλοιπος χρόνος θα αφιερωθεί στις τοποθετήσεις και στο διάλογο, σε δύο φάσεις:
· στην πρώτη, θα παρουσιαστούν οι συλλογικές επεξεργασίες των σχημάτων και των φορέων, που δραστηριοποιούνται κινηματικά για τα ζητήματα της ενέργειας ή έχουν έμμεση εμπλοκή με αυτά.
· στη δεύτερη, θα γίνουν προσωπικές τοποθετήσεις και παρεμβάσεις άλλων φορέων και συλλογικοτήτων.


Κυριακή 19/1/2020 (από τις 10 το πρωί, μέχρι τις 3 το μεσημέρι)


Η δεύτερη μέρα της συνάντησης θα αφιερωθεί στην κωδικοποίηση της συζήτησης της πρώτης μέρας, στην προσπάθεια διατύπωσης συμπερασμάτων (όπου αυτό είναι δυνατόν), στη διερεύνηση της αναγκαιότητας δημιουργίας μιας «δικτύωσης» ή ανάληψης άλλων κοινών δράσεων και στην έκδοση μιας πρώτης ανακοίνωσης για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Για να είναι -όσο περισσότερο γίνεται- παραγωγική η συνάντηση, επαναλαμβάνουμε τη σημασία που έχει η παρουσίαση συλλογικών επεξεργασιών και, μάλιστα, σε γραπτή ή ηλεκτρονική μορφή, κάτι που αφορά και τις προσωπικές τοποθετήσεις.

Πρόθεση των διοργανωτών είναι να διασφαλιστεί, στη συνέχεια, η ελεύθερη πρόσβαση στα υλικά της συνάντησης, με σκοπό να ανατροφοδοτηθεί ο διάλογος και η αναζήτηση του κοινού τόπου στις, κατά τόπους, συνελεύσεις και δημόσιες συζητήσεις.

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Διαδηλώνουμε στον Πύργο ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία του σχεδίου εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου που εντάθηκε τα τελευταία χρόνια. Από το 2011 ξεκίνησε η παραχώρηση τεράστιων τμημάτων της ελληνικής επικράτειας σε πετρελαϊκές που αναλαμβάνουν την έρευνα, την εξόρυξη και την εκμετάλλευση των τυχόν κοιτασμάτων. Αξιοποιώντας την «ευκαιρία» της οικονομικής κρίσης για να εκβιάσουν την αποδοχή αλλά και την άνευ όρων παράδοση για εκμετάλλευση του 1/3 της χώρας.

Ο τόπος μας μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό τεράστιο εργοτάξιο /πυριτιδαποθήκη κυριολεκτικά και μεταφορικά, χωρίς να έχουν ρωτηθεί οι τοπικές κοινωνίες και χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι πολίτες της χώρας. Οι συνέπειες είναι ήδη ορατές πριν καν να ξεκινήσουν οι εξορυκτικές δραστηριότητες. Από τη μια κατακόρυφη αύξηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των εντάσεων με την Τουρκία και από την άλλη σκεπτικισμός για όλες τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες όπως η γεωργία.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν ρισκάρουν τίποτε. Οι συμβάσεις τους με το ελληνικό κράτος περιέχουν σκανδαλώδεις όρους που εξασφαλίζουν μέγιστη κερδοφορία και ανύπαρκτο περιβαλλοντικό έλεγχο. Ωστόσο οι απειλές από τις εξορύξεις είναι τεράστιες. Διαρκής ρύπανση των θαλασσών, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, εκπομπή τοξικών και καρκινογόνων αερίων, στερεά απόβλητα, απώλεια θαλάσσιας και χερσαίας βιοποικιλότητας, υποβάθμιση τοπίων, πρόκληση σεισμών. Στην Ολλανδία, μια χώρα με μηδενική σεισμικότητα, η εξόρυξη φυσικού αερίου στο Groningen προκάλεσε τόσους σεισμούς τα τελευταία χρόνια ώστε υποχρεώθηκαν τελικά να σταματήσουν. Στον ελλαδικό χώρο, που χαρακτηρίζεται ήδη από υψηλή σεισμικότητα, προβλέπονται εξορύξεις σε πολύ μεγάλα θαλάσσια βάθη για τα οποία ομολογούν ότι δεν υπάρχει κατάλληλη τεχνολογία. Στην περίπτωση ενός ατυχήματος που στην πραγματικότητα έχει προαναγγελθεί, η καταστροφή θα είναι καθολική.

Το μέλλον υποθηκεύτηκε στα χαρτοφυλάκια των πετρελαϊκών χωρίς κανένα κέρδος για όλους εμάς που θα κληθούμε να πληρώσουμε τις επιπτώσεις. Σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις υποτίθεται ότι προβληματίζονται για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, η χώρα μας ετοιμάζεται για εξορύξεις και μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα που ισοπεδώνει εδώ και δεκαετίες τη Μέση Ανατολή.

Το Δυτικό Κατάκολο είναι η πρώτη από τις περιοχές που έχει φθάσει στο τελικό στάδιο για την εξόρυξη. Όπως έχει ανακοινώσει η Energean Oil, σε ένα χρόνο, τον Δεκέμβρη 2020 θα αρχίσει η εξορυκτική δραστηριότητα. Η Ηλεία γίνεται η πρώτη περιοχή που βρίσκεται στο στόχαστρο της περιβαλλοντικής, οικονομικής, κοινωνικής λεηλασίας που φέρνουν μαζί τους οι εξορύξεις.

Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε!

Μεγάλη διαδήλωση στον Πύργο, το Σάββατο 21 Δεκέμβρη στις 18.00 με προσυγκέντρωση στο ΤΕΙ Πύργου.

Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Η Πρωτοβουλία Αθήνας οργανώνει συλλογική μετάβαση επιστροφή το Σάββατο 21 Δεκέμβρη. Για συμμετοχή : https://docs.google.com/forms/d/16qe54YErYXBLwIyYjtf9cbk30uw3-6z7qYzkdsdRlVE/"

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Πορεία στον Πύργο 21/12

Το Δ. Κατάκολο είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα, η οποία στο γύρο παραχωρήσεων προς έρευνα-εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που ξεκίνησε το 2011, έχει φτάσει στο τελικό στάδιο όπου πλέον όπως έχει ανακοινώσει η Energean Oil, σε ένα χρόνο, τον Δεκέμβρη 2020 θα αρχίσει η εξορυκτική δραστηριότητα. Οι περιοχές που έχουν παραχωρηθεί προς έρευνα-εκμετάλλευση πλέον υπερβαίνουν το 1/3 της συνολικής επικράτειας της χώρας. Το Δ. Κατάκολο και η Ηλεία είναι χρονικά η πρώτη περιοχή που βρίσκεται στο στόχαστρο της περιβαλλοντικής, οικονομικής, κοινωνικής λεηλασίας που φέρνουν μαζί τους οι εξορύξεις. Εκεί θα δοθεί η πρώτη μεγάλη μάχη για να σταματήσουμε την μετατροπή του τόπου σε ένα μεγάλο εργοτάξιο παραγωγής υδρογονανθράκων. Γι'αυτό προχωράμε σε πορεία στον Πύργο, το Σάββατο 21 Δεκέμβρη με προσυγκέντρωση στο ΤΕΙ Πύργου. Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε!

Η Πρωτοβουλία Αθήνας οργανώνει συλλογική μετάβαση επιστροφή το Σάββατο 21 Δεκέμβρη. Δηλώστε συμμετοχή στην παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/…/16qe54YErYXBLwIyYjtf9cbk30uw3-6z…/

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019