Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Ανεπιθύμητες στο Ιόνιο οι πετρελαϊκές και οι εξορύξεις τους

Την Τρίτη 9 Απρίλη, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γ. Σταθάκης ετοιμάζεται να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης άλλης μιας θαλάσσιας περιοχής στο Ιόνιο, με σκοπό την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Η παραχώρηση γίνεται στην κοινοπραξία Repsol - ΕΛΠΕ και αφορά περιοχές δυτικά και νότια της Κέρκυρας (οικόπεδο 3) και δυτικά και βόρεια της Λευκάδας (οικόπεδο 7). Οι ίδιες εταιρείες δραστηριοποιούνται και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας όπως η Ήπειρος, η ΒΔ Πελοπόννησος, ο Πατραϊκός και ο Κυπαρισσιακός κόλπος, οι θαλάσσιες περιοχές Δ και ΝΔ της Κρήτης.


Η νέα σύμβαση, που το υπουργείο ετοιμάζεται να υπογράψει, εντάσσεται στο φαραωνικό σχέδιο κράτους και εταιρειών της παραχώρησης άνω του 1/3 της χερσαίας και θαλάσσιας επικράτειας της χώρας, για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Στο όνομα της «ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας» και της ενίσχυσης της διεθνούς θέσης της χώρας, προωθείται μια στρατηγική επιλογή του ελληνικού κράτους, που στην πραγματικότητα εξυπηρετεί ευρύτερες γεωπολιτικές επιδιώξεις και, φυσικά, την κερδοφορία των μεγάλων εταιρειών και, ταυτόχρονα, παρασύρει τις ζωές όλων μας σε, ολοένα, πιο επικίνδυνους σχεδιασμούς των μεγάλων δυνάμεων. Το έντονο ενδιαφέρον των ισχυρών κρατών της Ευρώπης και η ανάθεση ρόλου υψηλής εποπτείας στις ΗΠΑ για τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας -στη χώρα μας και στην Αν. Μεσόγειο- είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Σε αντίθεση με τους μετόχους της Repsol και των ΕΛΠΕ, των μεγαλοστελεχών του κρατικού μηχανισμού, που θέλουν να μας κάνουν «μπαταρία της Ευρώπης», οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου και, μαζί τους, οι κάτοικοι όλης της χώρας δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τις εξορύξεις. Ο κίνδυνος ατυχήματος στις πλατφόρμες εξόρυξης και στα μέσα μεταφοράς, οι γενικότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις -επικίνδυνες διαρροές τοξικών ουσιών, διάρρηξη πυθμένα, διαφυγή υποπροϊόντων υδρογονανθράκων, μεταξύ άλλων, από τη συνολική διαδικασία παραγωγής και μεταφοράς σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή μπορεί να είναι ανυπολόγιστες και μη αναστρέψιμες για το φυσικό περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Στα παραπάνω, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τις αναπότρεπτες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στα νησιά, στις υπάρχουσες και μελλοντικές ήπιες δραστηριότητες. Αντίθετα, οι γεωπολιτικές εντάσεις υποχρεώνουν ήδη σε ολοένα και αυξανόμενα κόστη στρατιωτικών επιχειρήσεων και εξοπλισμών.

Η κυβέρνηση και το πετρελαϊκό «λόμπι» υπόσχονται πως τα κέρδη μέσω της φορολογίας και των μισθωμάτων από τις εξορύξεις θα βοηθήσουν οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες για να αντιμετωπίσουν την εσωτερική μετανάστευση και την ανεργία. Ξέρουμε από τη διεθνή εμπειρία -και μάλιστα την πολύ κοντινή μας, στην Μπαζιλικάτα της Ιταλίας- πως κατά κανόνα οι περιοχές όπου γίνονται εξορύξεις φτωχοποιούνται ακόμη περισσότερο -με μηδαμινά οικονομικά οφέλη- και οι τοπικές κοινότητες εκδιώκονται (άμεσα ή έμμεσα) από τον τόπο τους για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις δραστηριότητές τους οι εταιρείες.  Όλα αυτά στο όνομα της «ανάπτυξης».

Δε θα αφήσουμε το Ιόνιο, ούτε καμιά άλλη περιοχή- να γίνει ένα τεράστιο εργοτάξιο, στο οποίο η κάθε εταιρεία θα έχει το δικό της οικόπεδο, όπου -με τη στήριξη του κράτους- θα δρα ανενόχλητη ενάντια στη φύση και τις τοπικές κοινότητες για να εξασφαλίσει αύξηση κερδών για τους μετόχους των πετρελαϊκών εταιρειών. Στεκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων του Ιονίου και όλων όσων αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια της «ανάπτυξης» κράτους και εταιρειών. Γιατί η ομορφιά της πραγματικής ζωής αξίζει πολύ παραπάνω από τα κάλπικα σχέδια τους.

Καλούμε

σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας, ενάντια στην υπογραφή της νέας σύμβασης,
την Τρίτη 9/4/2019, στις 13:00, έξω από το ΥΠΕΝ (Μεσογείων 119)

      
 
8.4.2019


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
ath-stop-mining.blogspot.com -  ath.stop.mining@gmail.com