Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Το «σαράκι» του συστημισμού και η αντι-ΒΑΠΕ ρητορική

του Τάσου Κεφαλά*

(οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο είναι από την τελευταία «φουρνιά» αιολικών στον κεντρικό Ελικώνα -που δεν έχουν κανένα πρόβλημα συνύπαρξης με τη γραμμή υπερυψηλής τάσης, η οποία συνδέει το δίκτυο με τη μονάδα φυσικού αερίου της ELPEDISON στη Θίσβη Βοιωτάς-, καθώς και από παλιότερες κινητοποιήσεις για ζητήματα ενέργειας)


Α. Εν αρχή ην ο (αντί)λογος

Ο ριζικός μετασχηματισμός του τομέα της ενέργειας στη χώρα μας, που έχει συντελεστεί -κυρίως- τις δύο τελευταίες δεκαετίες, έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη τοπικών και πανελλαδικών πρωτοβουλιών και κινημάτων, για μια σειρά ζητημάτων, από την κατάσταση στις λιγνιτκές περιοχές μέχρι το πρόσφατο φαραωνικό σχεδιασμό της εξόρυξης υδρογονανθράκων και από την επέλαση των αιολικών στους ορεινούς όγκους μέχρι τη συνεχιζόμενη φραγματοποίηση μεγάλων ποταμών και υδατορευμάτων. Μια διαδεδομένη αίσθηση αδυναμίας ανακοπής αυτών των εξελίξεων, σε συνδυασμό με τη συνθετότητα του προβλήματος, έχουν -από παλιότερα- δημιουργήσει την ανάγκη της ουσιαστικής συνεννόησης και της κοινής δράσης των επιμέρους κινημάτων, κάτι που για την ώρα εξακολουθεί να είναι ζητούμενο, γι αυτό και η παράφραση της γνωστής ευαγγελικής ρήσης που προτάχθηκε.

Τον Οκτώβρη του 2018, το Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS» δημοσιοποίησε κείμενο με τίτλο «Δώδεκα θέσεις για τη διαχείριση της ενέργειας». Η συγκεκριμένη συλλογικότητα συνεχίζει, στις μέρες μας, μια πολύχρονη παράδοση αγώνων ενάντια στα έργα στον άνω ρου του Αχελώου, δηλαδή στα σχεδιαζόμενα νέα φράγματα/ΥΗΕ στη Μεσοχώρα και στη Συκιά και στην εκτροπή τεράστιων ποσοτήτων νερών του ποταμού προς το Θεσσαλικό κάμπο. Παρ’ όλα αυτά, επέλεξε να μην περιοριστεί στα της υδροηλεκτρικής ενέργειας, αλλά να καταπιαστεί με τη συνολική θεώρηση της κατάστασης που επικρατεί στον τομέα της διαχείρισης της ενέργειας, ξεκινώντας από δύο βασικές παραδοχές. Η πρώτη παραδοχή αφορά στην αλληλεξάρτηση μεταξύ όλων των σχεδιασμών, που αφορούν σε επιμέρους πτυχές του ζητήματος. Η δεύτερη αφορά στη δυσκολία των κινημάτων να διατυπώσουν ένα χειροπιαστό αντίλογο, εξ αιτίας και των τραγικών αντιφάσεων στο λόγο τους, που συνοδεύεται -συχνά- από άγνοια βασικών παραμέτρων και από έλλειψη αίσθησης του μεγέθους του προβλήματος.

Ως προς τη δεύτερη παραδοχή, αξίζει να καταγράψουμε και την εξής συμπληρωματική διαπίστωση του κειμένου των «Δώδεκα θέσεων»: «Δεν είναι λίγες οι φορές που η στάση σε κρίσιμα ζητήματα ενεργειακών επιλογών καθορίζεται από το τι κάνει πιο εύκολη την επικοινωνιακή διαχείριση των επιμέρους αγώνων και που υιοθετείται μέρος της συντηρητικής ατζέντας. Σε άλλες περιπτώσεις, παρεισφρύει έντονα ο τακτικισμός και ένας στενός ωφελιμισμός».

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Σύσκεψη συλλογικοτήτων Αττικής


Την Πέμπτη 21.2.2019, συλλογικότητες απ’ όλη την Ελλάδα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων οργανώνουν κινητοποίηση στην Αθήνα, με συγκέντρωση στα Προπύλαια (στις 18:00) και πορεία στη Βουλή. Για την υποστήριξη και την προετοιμασία της κινητοποίησης, η Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων καλεί τις συλλογικότητες της Αττικής σε ανοιχτή σύσκεψη, την Πέμπτη 31/1/2019, στις 19:00, στο κτήριο Γκίνη του Πολυτεχνείου.


 ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Μπορεί τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα, στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, να μονοπωλούν τα δελτία ειδήσεων και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Μπορεί

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

21 Φλεβάρη: πορεία στην Αθήνα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων

Έφτασε η ώρα να δείξουν και οι πολίτες της Αττικής την αντίθεσή τους στο φαραωνικό σχέδιο εξόρυξης υδρογονανθράκων. Συλλογικότητες απ’ όλη την Ελλάδα απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα σε 
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ,
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, 21/2/2019, στις 18:00

STOP ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Κυβέρνηση και μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, έχουν συμφωνήσει στην υλοποίηση ενός φαραωνικού σχεδίου εξόρυξης υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου). Για το σκοπό αυτό,  το 1/3 περίπου της ηπειρωτικής και θαλάσσιας επικράτειας της χώρας έχει εκχωρηθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις. Οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στην Ήπειρο είναι ο προάγγελος των όσων θα ακολουθήσουν. Tο 2019 προβλέπεται να είναι καθοριστικό για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε να ξεκινήσουν εργασίες και στην Αιτωλοακαρνανία, στη ΒΔ Πελοπόννησο, στο Κατάκολο, στον Πατραϊκό, σε όλο το Ιόνιο και στις θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Πρόκειται για σχέδιο, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την υποκριτική ρητορική για την προστασία του κλίματος και για τη διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της χώρας.


Στην πραγματικότητα, πρόκειται για επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα, που υπερβαίνει το όποιο «εθνικό» πλαίσιο, εμπλέκει κράτη, υπερεθνικούς οργανισμούς και πετρελαϊκούς ομίλους και εξυπηρετεί την κερδοφορία των τελευταίων. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι για να υλοποιηθούν τέτοιου είδους επιλογές το έδαφος έχει «στρωθεί» -εδώ και πολύ καιρό- μέσω της πλήρους προσαρμογής στις ευρωπαϊκές πολιτικές της απελευθέρωσης των ενεργειακών αγορών.

Μόνο που για την επιλογή αυτή, πρόκειται να πληρώσει βαρύ τίμημα η κοινωνία, μέσω των άμεσων και των μακροχρόνιων επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην υγεία, στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, στις άλλες υφιστάμενες και μελλοντικές ήπιες παραγωγικές δραστηριότητες, αλλά και μέσω της έντασης της εξάρτησης και της εμπλοκής στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Εννοείται ότι τις συνέπειες θα τις νοιώσουν οι πολίτες όλης της χώρας και όχι μόνο αυτοί των «στοχοποιημένων» περιοχών. Κι όμως, κράτος και «καθ’ ύλην αρμόδιοι» θεώρησαν σκόπιμο να προχωρήσουν χωρίς να τηρήσουν, ούτε καν, τα προσχήματα στον τομέα της ενημέρωσης της κοινωνίας, ιδιαίτερα των περιοχών που παραχωρήθηκαν.  Ενώ τώρα, που αρχίζουν να δοκιμάζουν τις πρώτες μαζικές αντιστάσεις, αντιδρούν με νευρικότητα, με αυξανόμενη προκλητικότητα, με ένταση της προπαγάνδας και με αθέμιτες πρακτικές εκμαυλισμού συνειδήσεων.

Το 2019 προβλέπεται να είναι χρόνος σημαντικών πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων. Φιλοδοξούμε, το γεγονός αυτό, αντί να οδηγήσει στον εφησυχασμό και στην αναμονή, να αποτελέσει την αφορμή για ένταση των προσπαθειών για την οριστική ακύρωση του σχεδίου των εξορύξεων, χωρίς «ναι μεν, αλλά». Να μην επιτρέψουμε να δυναμιτίσουν το παρόν και το μέλλον, να διαψεύσουμε έμπρακτα όσους μιλούν για τετελεσμένα, όσο ακόμη υπάρχει καιρός. Τα μείζονα ζητήματα της ενέργειας, της προστασίας της φύσης και της «επιβίωσης» των τοπικών κοινωνιών είναι, πρωτίστως, υπόθεση των πολιτών και όχι των πολιτικών ελίτ. Σας καλούμε όλους/ες σε

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΠΕΜΠΤΗ, 21/2/2019, στις 18:00

Πρωτοβουλίες Αθήνας, Άρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας -
Ανοιχτή συνέλευση στα Γιάννενα -
Ομάδα για τη δημιουργία ανοιχτής συνέλευσης σε Κεφαλονιά - Ιθάκη
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

e-mail επικοινωνίας: ath.stop.mining@gmail.com