Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Με χορηγίες δεν εξαγοράζεται η συναίνεσή μας


Στους «μεγάλους» χορηγούς του 2ου φεστιβάλ Δωδώνης, που διοργανώνει ο δήμος Δωδώνης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων και με φορέα υλοποίησης το Πνευματικό Κέντρο Δωδώνης, περιλαμβάνονται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Energean Oil και η Νέα  Οδός. Σε μια στιγμή, που οι αντιδράσεις κατά της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο «φουντώνουν», η συγκεκριμένη κίνηση εκλήφθηκε σαν προσπάθεια να εκμαιευτεί η ανοχή της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας. Κι αν η πρώτη εμφανίζεται έτοιμη να ανταποκριθεί, δε συμβαίνει το ίδιο με τους πολίτες της Ηπείρου. Χαρακτηριστική του κλίματος που διαμορφώνεται είναι η ανοιχτή επιστολή της Ομοσπονδίας αδελφοτήτων Καλαμά Ιωαννίνων, της κίνησης «Καθαρός Καλαμάς» και των Πρωτοβουλιών Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Αθήνας ενάντια στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
Τα πετροδόλαρα επισκιάζουν τη Δωδώνη

Μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα τίθεται μετά τη χορηγία του Φεστιβάλ Δωδώνης από πετρελαϊκή εταιρία, η οποία πλέον δραστηριοποιείται στα Γιάννενα και την Ήπειρο. Ουσιαστικά πρόκειται για «βεβήλωση» της αρχαίας κοιλάδας και του αρχαίου θεάτρου που φιλοξενεί τις επιχορηγούμενες εκδηλώσεις.

Η οικονομική προκαταβολή της εταιρίας και η αποδοχή της χορηγίας από τη δημοτική αρχή την εκθέτει ανεπανόρθωτα. Γιατί έτσι δημιουργείται ένα άλλοθι, το οποίο θα πλήξει προσεχώς το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και οι εξορύξεις θα έλθουν ως κάτι φυσιολογικό, αν και είναι παντελώς ασύμβατες με το Αρχαίο Θέατρο και την Αρχαία κοιλάδα. Και το αποτέλεσμα θα είναι η πλήρης υποβάθμισή του!

Γι αυτό, λοιπόν, οι «Πρωτοβουλίες και Συλλογικότητες, ενάντια στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ‘Ηπειρο» καλούμε τη δημοτική αρχή να αποποιηθεί, ακόμη και τώρα, τα πετροδόλαρα της εταιρίας. Βαρύτατη ευθύνη φέρει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων, το υπουργείο Πολιτισμού και σύμπασα η κυβέρνηση από τη στιγμή που ανέχονται την πετρελαϊκή χορηγία, αδιαφορώντας για τα παρεπόμενα. Εξάλλου, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει το Φεστιβάλ Δωδώνης. Γιατί, άραγε, δεν θα μπορούσε και η Περιφέρεια Ηπείρου να επιχορηγήσει το Φεστιβάλ; Και αυτή μπαίνει στο κάδρο της «βεβήλωσης» της Δωδώνης, την ώρα που κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει η Ουνέσκο από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι έρευνες και οι εξορύξεις στις παρυφές της αρχαίας κοιλάδας και στις γύρω εκτάσεις.

Η Δωδώνη είναι μνημείο του κόσμου και χρήζει προστασίας και προβολής. Με τις δραστηριότητες των εξορύξεων, όμως, αυτομάτως υποβαθμίζεται και όλοι οι προαναφερθέντες φορείς οφείλουν, τώρα, να αποποιηθούν των «μαύρων» χορηγιών και ταυτόχρονα να αναλάβουν την ευθύνη του Φεστιβάλ με επαρκή χρηματοδότηση διασώζοντας πρωτίστως το λίκνο του πολιτισμού στην Ήπειρο, την Αρχαία Δωδώνη, και δευτερευόντως το ήδη απαξιωμένο κύρος τους!

1/8/2018


Πρωτοβουλία Ιωαννίνων «Σώστε την Ήπειρο» –
Όχι στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων

Πρωτοβουλία Άρτας 
ενάντια στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο

Πρωτοβουλία Πρέβεζας 
ενάντια στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο

Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Κίνηση Καθαρός Καλαμάς

Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Καλαμά Ιωαννίνων