Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Τα γεωτρύπανά σας και δρόμο …

Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3/10, έξω από το Ηρώδειο, μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Αφορμή ήταν η χορηγία, από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛ.ΠΕ.), της μουσικοθεατρικής παράστασης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ), στην οποία προσήλθε πλήθος Ηπειρωτών –και όχι μόνο-, μεγάλο μέρος του οποίου ήταν εντελώς ανυποψίαστο και απληροφόρητο για τη συγκεκριμένη χορηγία, αλλά και για τις επιπτώσεις του καταστροφικού σχεδίου εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και σε ολόκληρη τη -χερσαία και θαλάσσια- Δυτική και Νότια Ελλάδα, σχεδόν στο 1/3 της ελληνικής επικράτειας.



Τα πυρά στράφηκαν, πρωτίστως, κατά των πετρελαϊκών εταιρειών, της κυβέρνησης και των άλλων πολιτικών υποστηρικτών αυτού του φαραωνικού σχεδίου, τόσο για το περιεχόμενο και τις επιπτώσεις του, όσο και για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την υλοποίησή του, από τον εκφοβισμό και τους τραμπουκισμούς, μέχρι τον εκμαυλισμό και την εξαγορά συνειδήσεων.

Το δικό τους μερίδιο της κριτικής εισέπραξαν και οι εμπλεκόμενοι αυτοδιοικητικοί φορείς της Ηπείρου, οι οποίοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν αποδεχτεί να παίξουν το ρόλο του θεατή –στην καλύτερη περίπτωση- και του εργαλείου που θα διασφαλίσει τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών σε μια προοπτική που θα αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα της περιοχής, θα καταστρέψει το μοναδικό φυσικό της κάλλος, θα συρρικνώσει τις υφιστάμενες και μελλοντικές ήπιες οικονομικές δραστηριότητες και, αντί για την ευημερία που της υπόσχεται το πετρελαϊκό λόμπι, θα αντιμετωπίσει το μαρασμό και την παντοειδή υποβάθμιση.


Τα «σχολιανά» της άκουσε και η πλειοψηφία της διοίκησης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, η οποία συνειδητά και απροκάλυπτα «γράφει στα παλιά της τα παπούτσια» την απόφαση του ανώτατου οργάνου της -της Γενικής Συνέλευσης- κατά των εξορύξεων, με αποκορύφωμα τις συνδιαλλαγές για τη διασφάλιση της συγκεκριμένης χορηγίας. Η αντιδημοκρατική αυτή στάση προσβάλλει βάναυσα το φρόνημα των απόδημων Ηπειρωτών και των φορέων τους, που είναι μέλη της ΠΣΕ, αποδεικνύοντας τη βαθιά δοκιμασία στην οποία βρίσκονται οι διακηρύξεις της για την ουσιαστική πρόοδο της Ηπείρου.

Στα αξιοσημείωτα της παρέμβασης ήταν η θετική ανταπόκριση της πλειοψηφίας των θεατών στην ενημερωτική προσπάθεια, που συνόδευσε τη συγκεκριμένη παρέμβαση, με το μοίρασμα της ανακοίνωσης και του ενημερωτικού φυλλαδίου της Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Γεγονός που επισφραγίστηκε με το θερμό χειροκρότημα που επιφυλάχθηκε στην παρέμβαση -μέσα στο θέατρο- της ακτιβιστικής ομάδας γυναικών vrisoules, οι οποίες ντυμένες με στολές που παρέπεμπαν στις παραδοσιακές Ηπειρώτικες, χόρεψαν κρατώντας πλακάτ κατά των εξορύξεων το "έχετε γεια βρυσούλες", με στίχους προσαρμοσμένους στην περίσταση.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η παρουσία μιας διμοιρίας των ΜΑΤ και άλλων αστυνομικών δυνάμεων μπροστά στην είσοδο του θεάτρου απέναντι σε μια ειρηνική διαδήλωση, γεγονός που προκαλούσε τη δυσαρέσκεια των εισερχόμενων θεατών αλλά και Ελλήνων και ξένων περιπατητών. Γιατί η προστασία της Ηπειρώτικης παράδοσης δε χρειάζεται ούτε τις χορηγίες του εκμαυλισμού, ούτε την αστυνομική αυθαιρεσία και καταστολή.