Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Όχι από τον Δήμο Πλατανιά στην εξόρυξη υδρογονανθράκων

Συντάκτης: efsyn.gr

Αρνητικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όσον αφορά την εκμετάλλευση υδρογοανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης.

Στην εισήγηση αυτή προέβη ο δήμαρχος Πλατανιά, λόγω της ελλιπούς τεκμηρίωσης σε θέματα όπως:
Τη μη επαρκή διασφάλιση της εξόρυξης των υδρογονανθράκων.
Την ανεπαρκή εξέταση του σεναρίου της Μηδενικής Εναλλακτικής λύσης. Ειδικότερα εξηγείται στην εισήγηση του δημάρχου πως η εξέταση του συγκεκριμένου σεναρίου γίνεται «επιδερμικά», αγνοώντας σημαντικές παραμέτρους που επηρεάζουν τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας.
Τον ισχυρά ελλοχεύοντα κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος και ρύπανσης που θα επιφέρει καταστροφικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για την περιοχή μας και τη χώρα ολόκληρη δεδομένου του πρωτεύοντα ρόλου του τουριστικού τομέα στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας μας. Την ανησυχία αυτή ο Δήμος Πλατανιά αναφέρει ότι επιτείνει και η αρνητική γνωμοδότηση επί της ΣΜΠΕ του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία η εν λόγω ΣΜΠΕ, παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις σε ότι αφορά τη σεισμικότητα της περιοχής ενδιαφέροντος.

Τέλος τo Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε μια τροποποίηση της εισήγησης του δημάρχου στην οποία σημειώνεται πως σε περίπτωση πιθανού ατυχήματος η αντιμετώπιση του θα πρέπει να είναι άμεση.