Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Ενώ οι αρμόδιοι κρύβουν το θέμα των εξορύξεων, οι πολίτες ενημερώνουν την κοινωνία!

Δελτίο τύπου Πρωτοβουλιών Ηπείρου και Συλλογικοτήτων ενάντια στις έρευνες-εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο

ΕΝΩ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ 
Οι πολίτες ενημερώνουν την κοινωνία 
Όσο πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές κάλπες τόσο οι τοπικοί άρχοντες επιχειρούν να αποσιωπήσουν το μείζον ζήτημα των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. 
Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα τους τελευταίους μήνες με τη γενική σιωπή όλων όσοι στήριξαν τις πετρελαϊκές εταιρίες και με γνωμοδοτήσεις έδωσαν το «πράσινο φως» για το «πακέτο» των ερευνών και εξορύξεων των πετρελαίων. Αντίθετα, οι συλλογικότητες που αντιτίθενται την καταστροφική αυτή πολιτική, για όλη την Ήπειρο, ανέλαβαν ενεργό ρόλο να ενημερώσουν τους κατοίκους των χωριών, οι οποίοι δηλώνουν πλήρη άγνοια των αποφάσεων των τοπικών αρχόντων. 
Το «κενό ενημέρωσης» κάλυψαν οι
Πρωτοβουλίες Πολιτών και άλλοι φορείς που εναντιώνονται στη δραστηριότητα της «μαύρης ανάπτυξης» όπως η Κίνηση «Καθαρός Καλαμάς», που ανέλαβε ενεργό δράση, μετά και τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμοι επιμένουν να… κρύβουν το θέμα καίτοι οι αντιδράσεις αυξάνονται στο νομό Ιωαννίνων και σε όλη την Ήπειρο. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τις «κρυφές ενοχές» του τοπικού πολιτικού προσωπικού, το οποίο αποφεύγει κάθε νύξη για τις, έτσι κι αλλιώς, πολλαπλές –αρνητικές και καταστροφικές- επιπτώσεις σε όλο το εύρος της Ηπείρου. 
Στο νομό Ιωαννίνων έγιναν 13 τουλάχιστον ενημερωτικές εκδηλώσεις σε χωριά (Ζίτσα, Αετόπετρα, Κούρεντα, Λυκοστάνη, Βασιλικό, Παρακάλαμος κ.α.) και χθες βράδυ ολοκληρώθηκε η θερινός κύκλος στο ακριτικό Δελβινάκι. «Ο κόσμος ζητά ενημέρωση και εμείς θεωρούμε υποχρέωσή μας να τού την παράσχουμε, διότι διακυβεύεται το μέλλον όλης της Ηπείρου», σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση του Δελβινακίου ο πρόεδρος του «Καθαρού Καλαμά» Παναγιώτης Μήτσης. 
Στο μεταξύ οι δράσεις των Πρωτοβουλιών συνεχίζονται σε όλη την Ήπειρο, ενώ το θέμα των εξορύξεων θα μεταφερθεί και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Συγκεκριμένα: 
 Την ερχόμενη Πέμπτη 30 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ στο χώρο έξω από τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη (Πλατεία Ταχυδρομείου) και θα γίνει διανομή έντυπου υλικού από τις συλλογικότητες. 

 Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 31 Αυγούστου, στην Πρέβεζα, μπροστά από το χώρο του Δικαστηρίου, η Κίνηση για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση στις 8.30 το βράδυ με ομιλίες των Γιάννη Παπαδημητρίου και Πέλας Καλογήρου από τις Πρωτοβουλίες Ιωαννίνων και Πρέβεζας αντίστοιχα. 

 Πρωτοβουλίες Πολιτών και συλλογικότητες θα μεταφέρουν στη ΔΕΘ το ερχόμενο σαββατοκύριακο το θέμα των εξορύξεων και τις επιπτώσεις τους με κεντρικό σύνθημα «ΟΧΙ εξορύξεις πετρελαίων στην Ήπειρο».