Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Αγωγό για να μεταφέρει αέριο από το Ισραήλ στην Κύπρο σχεδιάζει η Energean - Να γίνει η πρόταση μέσω διαγωνισμού λέει η ΔΕΦΑ


Την ώρα που οι κυβερνήσεις Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ συζητούν για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed -από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, μέσω Κύπρου και Ελλάδας- η γνωστή μας Energean προτείνει την κατασκευή δικού της αγωγού για να μεταφέρει αέριο από το Ισραήλ στην Κύπρο. Δεν είναι σαφές τι, ακριβώς, αντιπροσωπεύει και που αποσκοπεί αυτή η κίνηση της Energean (αυτόκλητη, κατά τον πρόεδρο της ΔΕΦΑ), ενδεχομένως, στον έλεγχο του διαδρόμου. Αυτό που γίνεται, ωστόσο, σαφές είναι το ποιος χαράζει την ενεργειακή στρατηγική στην περιοχή και τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούνται. Εννοείται ότι τα παραπάνω αφορούν και στον EastMed.






Αυτόκλητη (unsolicited) χαρακτηρίζει η ΔΕΦΑ την προσφορά της Energean για κατασκευή και μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο, προσθέτοντας πως η ελληνική εταιρεία μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για εκδήλωση ενδιαφέροντος, που θα προκηρυχθεί σύντομα.

“Λήφθηκε αυτόκλητη πρόταση από την ENERGEAN, συνοδευόμενη από κάποιους γενικούς όρους, ανέφερε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Συμεών Κασσιανίδης.

Όπως είπε, η ΔΕΦΑ προχωρεί με τις νενομισμένες διαδικασίες, σύμφωνα με τις πολιτικές αποφάσεις, το πρόγραμμα και τους σχεδιασμούς της, που έχουν ήδη κοινοποιηθεί.

Επεσήμανε πως σύντομα θα ανακοινωθεί πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για την προμήθεια φυσικού αερίου.

«Στο πλαίσιο αυτό η ENERGEAN, όπως και άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες, δύνανται να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους. Η ΔΕΦΑ θα προσκαλέσει στο επόμενο στάδιο, που είναι αυτό της υποβολής προτάσεων, όλες τις εταιρείες που πληρούν τις προϋποθέσεις», κατέληξε.

Νωρίτερα ο Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Energean υπέβαλε στις κυπριακές αρχές αίτημα για κατασκευή αγωγού μεταφοράς μεταξύ 0,5 και 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τα ισραηλινά τεμάχια στην Κύπρο.

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσιεύμα του Reuters η Energean ζητάει έγκριση από την Κύπρο για την κατασκευή αγωγού που θα ξεκινάει από τα ισραηλινά κοιτάσματα Karish και Tanin που διαχειρίζεται η εταιρία και θα καταλήγει στην Μεγαλόνησο μεταφέροντας 0.5-1 bcm φυσικού αερίου το χρόνο.

H Energean, η οποία πρόσφατα εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, έχει δεσμεύσει 1.6 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Tanin στην ισραηλινή ΑΟΖ, τα αποθέματα των οποίων εκτιμώνται σε 2.4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 32.8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και προϊόντος συμπύκνωσης.

Επιπρόσθετα να σημειώσουμε ότι με βάση εκτιμήσεις, στα γύρω οικόπεδα των Karish και Tanin υπολογίζεται ότι βρίσκονται επιπλέον 5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αναμένεται η εξωτερική αξιολόγηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

“Υποβάλαμε πρόταση πώλησης του αερίου από την Πλωτή Μονάδα Παραγωγής και Αποθήκευσης (FPSO) στην Κύπρο. Την στείλαμε την προηγούμενη εβδομάδα”, ανέφερε στο Reuters, ο διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Μαθιός Ρήγας.

Να προσθέσουμε επίσης ότι η ελληνική εταιρία υδρογονανθράκων έχει υπογράψει συμβόλαιο με το Ισραήλ για προμήθεια 4.2 bcm φυσικού αερίου το χρόνο.

Η Energean αναβαθμίζει την θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο με την πρόσφατη κατασκευή της μονάδας FPSO, η χωρητικότητα της οποίας φτάνει τα 800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα και τα 800.000 βαρέλια η χωρητικότητα υγρών.

Επιδίωξη της εταιρίας είναι να κατασκευάσει έναν αγωγό 200 χλμ. (124 μίλια) με αφετηρία την μονάδα FSPO και κατάληξη την Κύπρο. Ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

Μέσα στο επόμενο διάστημα η Energean θα υποβάλει προσφορές για την σύναψη επιπρόσθετων συμβάσεων προμήθειας με το Ισραήλ, το οποίο εντωμεταξύ βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στο Alon Tavor.

Τέλος, ευκαιρίες για την σύναψη πρόσθετων συμβάσεων προμήθειας θα υπάρξουν όταν η χώρα προχωρήσει στην μετάβαση από τον άνθρακα στο αέριο όσον αφορά τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, πράγμα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι το 2022, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μαθιός Ρήγας στο Reuters.