Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Νέες παραχωρήσεις στην Κρήτη, σειρά έχει τώρα το Ιόνιο

Μετά την υπογραφή και επικύρωση των συμφωνιών παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές (Γιάννενα – Θεσπρωτία, Άρτα – Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, ΒΔ Πελοπόννησος) και σε ορισμένες θαλάσσιες (Δυτικό Κατάκολο, Δυτικός Πατραϊκός κόλπος, «οικόπεδο» 2 του Ιονίου), σειρά παίρνουν οι μεγάλες θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου.

Με αποφάσεις του....
ΥΠΕΝ κ. Σταθάκη, στις 3/7/2018, γίνεται ορισµός επιλεγέντος αιτούντα για τη θαλάσσια περιοχή παραχώρησης «Δυτικά Κρήτης» και για την περιοχή «Νοτιοδυτικά Κρήτης», στο πλαίσιο του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού, από 11/8/2017. Οι προσφορές είχαν υποβληθεί στις 5/3/2018 και η μοναδική ενδιαφερόμενη κοινοπραξία -και για τις δύο περιοχές- ήταν αυτή των Total (40%, operator), ExxonMobil (40%) και ΕΛΠΕ (20%). Θα ακολουθήσει η διαμόρφωση της σύμβασης, η οποία μετά την υπογραφή της θα πάει για κύρωση στη Βουλή, με τη μορφή νόμου, όπως και οι προηγούμενες. Λόγος γίνεται για το φθινόπωρο.


Αντίστοιχη διαδικασία αναμένεται να ανακοινωθεί, τις επόμενες μέρες, για νέα «οικόπεδα» στο Ιόνιο, όπου τη μοναδική ενδιαφερόμενη κοινοπραξία συνθέτουν οι Repsol (50%, operator) και ΕΛΠΕ (50%).


Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν τη διάχυτη ανησυχία που υπάρχει σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού -ειδικά της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης- και, ταυτόχρονα, κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη διεύρυνσης των αντιδράσεων, που ξεκίνησαν, ήδη, από την περιοχή της Ηπείρου. Το καλοκαίρι αυτό προβλέπεται πολύ πιο θερμό από τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.