Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Πρωτοβουλία πολιτών Άρτας: ανοιχτή εκδήλωση συζήτηση με θέμα: «Εξορύξεις στην Ήπειρο»

Η Πρωτοβουλία πολιτών Άρτας ενάντια στις εξορύξεις, την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση συζήτηση με θέμα: «Εξορύξεις στην Ήπειρο». 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Άρτας, στις 8 το βράδυ. 

Θα υπάρξουν ομιλίες-παρεμβάσεις από μέλη των Πρωτοβουλιών Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Άρτας.

Η συζήτηση θα είναι ανοιχτή και το θέμα είναι πολύ σοβαρό.

Με πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης και με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ολόκληρη η Ήπειρος έχει ήδη μπει στο στόχαστρο των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, οι οποίες, μετά
την υπογραφή και κύρωση από τη Βουλή των σχετικών συμβάσεων, προχωρούν σε έρευνες, για τον εντοπισμό και την εξόρυξη υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου).

Η σύμβαση που αφορά το «Οικόπεδο Άρτας- Πρέβεζας» με ανάδοχο την εταιρία ΕΛ.ΠΕ ΑΕ, στην πραγματικότητα όχι μόνο εκτείνεται, αλλά και υπερβαίνει, την γεωγραφική έκταση των νομών αυτών και περιλαμβάνει δάση, χωριά, ποτάμια, λίμνες (με τελική ζώνη απορροής τον Αμβρακικό), γεωργικές εκτάσεις, περιοχές κοντά στα όρια ζωνών Ramsar και περιοχών natura. 

Όλα αυτά μέχρι στιγμής, έχουν γίνει χωρίς καμιά ενημέρωση και καμιά διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες! Εν αγνοία μας και εν κρυπτώ, ετοιμάζονται να καταστρέψουν την πιο παρθένα περιφέρεια της χώρας!

Και οι έρευνες, αλλά και οι εξορύξεις εν συνεχεία, με τις μεθόδους που θ΄ακολουθηθούν και τις σεισμικές εκρήξεις που θα γίνουν σε έδαφος και υπέδαφος, θα προκαλέσουν τεράστια βλάβη στα ύδατα, υπόγεια και μη, στην χλωρίδα και πανίδα, αλλά και στο μικροκλίμα της περιοχής μας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την κτηνοτροφία, την γεωργική παραγωγή, την αλιεία, τον τουρισμό, την ποιότητα της ζωής μας και εν τέλει την ίδια την υγεία μας. Θα βλάψουν επίσης άμεσα την τοπική οικονομία και θα ακυρώσουν την ήπιας μορφής ανάπτυξη που θέλουμε για τον τόπο μας. Ταυτόχρονα μιλάμε για ελάχιστες και προσωρινές θέσεις εργασίας ( 150 ανά νομό) και ελάχιστα έως και καθόλου ποσοστά κερδών στους Δήμους και στους κατοίκους.

Καλούμε όλους τους πολίτες του νομού, τους παραγωγικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς του νομού και της περιοχής , την ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων Άρτας Πρέβεζας, τον σύλλογο αλιέων, τους συλλόγους πτηνοτρόφων, τον σύλλογο τουριστικών καταλυμάτων, τον εμπορικό σύλλογο, το επιμελητήριο Άρτας, τους Φορείς Διαχείρισης Αμβρακικού και Τζουμέρκων, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τους επιστημονικούς φορείς της πόλης, τον Ιατρικό Σύλλογο, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, τον Δικηγορικό Σύλλογο, το Τεχνικό Επιμελητήριο νομού Άρτας, τους πολιτιστικούς Συλλόγους της πόλης και των χωριών του νομού, τους εργαζόμενους, τα σωματεία τους, το Εργατικό Κέντρο Άρτας, το Νομαρχιακό Τμήμα Άρτας της ΑΔΕΔΥ και τους συλλόγους εργαζομένων του Δημοσίου, τους Δήμους, τις Δημοτικές Παρατάξεις και του δημοτικούς συμβούλους των Δήμων του νομού Άρτας, να έρθουν να συζητήσουμε, να ενημερωθούμε και να διεκδικήσουμε μαζί ένα μέλλον ήπιας, βιώσιμης και φιλικής με το περιβάλλον ανάπτυξης για τον τόπο μας. 

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ είναι πάνω από τα ΚΕΡΔΗ των πετρελαϊκών εταιριών.

ΟΧΙ στα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και στις ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ και ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ.

ΝΑΙ στη ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ της ΗΠΕΙΡΟΥ και της ΑΡΤΑΣ ειδικότερα.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ τον ΑΓΩΝΑ μας. ΔΡΑΣΤΕ μαζί μας .




Πρωτοβουλία πολιτών Άρτας ενάντια στις εξορύξεις