Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Ολόκληρη η Άρτα οικόπεδο ερευνών για υδρογονάνθρακες

-Γεωτρήσεις από τον Αμβρακικό μέχρι τα Τζουμέρκα και από το Ξηροβούνι μέχρι τα Ραδοβύζια
-Πως θα συνδυαστούν με το φυσικό περιβάλλον και τον τουρισμό;
-Οι 3 βουλευτές της Άρτας, ψήφισαν ναι - Οι 4 Δήμαρχοι τι λένε;

Πάνω που η Ιόνια Οδός, όλο και βοηθούσε στην ανακάλυψη της Ηπείρου, από εσωτερικούς και εξωτερικούς τουρίστες, έρχεται μια εξέλιξη που καθόλου δεν συνδυάζεται με την ανάπτυξη που όλα τα προηγούμενα χρόνια ονειρεύονταν ο κόσμος και οι τοπικοί παράγοντες για την Περιφέρειά μας και ειδικότερα τη περιοχή της Άρτας: Εκτεταμένες γεωφυσικές έρευνες θα διεξάγουν το προσεχές διάστημα στην Ήπειρο τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, μετά την υπερψήφιση στη βουλή από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της σχετικής συμφωνίας, οι έρευνες θα εστιαστούν στους Δήμους Πρέβεζας, Ζηρού και Πάργας και ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν και στους Δήμους Άρτας, Τζουμέρκων, Σκουφά και Καραϊσκάκη.

Όπως είναι γνωστό τα ΕΛΠΕ μετέχουν στην κοινοπραξία που μεταξύ άλλων απέκτησε τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στις χερσαίες περιοχές Άρτας και Πρέβεζας.
Στην Π.Ε Άρτας οι έρευνες θα γίνουν στους Δήμους Κεντρικών Τζουμέρκων, Αρταίων, Νικολάου Σκουφά και Γεωργίου Καραϊσκάκη σε ένα μέτωπο 100 περίπου χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει, ολόκληρη σχεδόν την Άρτα, αφήνοντας εκτός ερευνών και αξιοποιήσεων, μόνο ένα μικρό μέρος που βρέχεται από τον Αμβρακικό Κόλπο.
Να σημειωθεί πως η Άρτα δεν έχει «έρημο περιοχή», υπό την έννοια πως τόσο στον ορεινό όγκο, όσο και στον κάμπο, είναι πυκνοκατοικημένη, ενώ τα ημιορεινά και τα πεδινά μέρη της, έχουν σχεδόν πλήρως αξιοποιηθεί με καλλιέργειες είτε ελιάς είτε εσπεριδοειδών.
Στον ορεινό όγκο της Π.Ε Πρέβεζας οι ερευνητικές εργασίες του προγράμματος γεωφυσικών ερευνών από τα Ελληνικά Πετρέλαια σύμφωνα με πληροφορίες της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πρέβεζας θα επικεντρωθούν στις ορεινές Δημοτικές Ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου καθώς επίσης και σε Δημοτικές Ενότητες των Δήμων Ζηρού και Πάργας. Συνολικά στην Π.Ε Πρέβεζας οι έρευνες θα διεξαχθούν σε ένα πεδίο 162 περίπου χιλιομέτρων το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Ανώι, το Θεσπρωτικό, την Κρανιά, τα Δεσποτικά, το Ριζοβούνι αλλά και τα ορεινά χωριά της Λάκκας Σουλίου. Στην Θεσπρωτία οι έρευνες θα διεξαχθούν σε έκταση 51 χιλιομέτρων στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Σουλίου, ενώ στα Ιωάννινα στο "μικροσκόπιο" θα βρεθεί μια έκταση 72 χιλιομέτρων στους Δήμους Βορείων Τζουμέρκων και Δωδώνης.

Και ενημέρωση
Εν τω μεταξύ, ημερίδες για τα πετρέλαια σε Πρέβεζα και Άρτα, ξεκινούν στις αρχές του Ιουνίου. Ήδη ανακοινώθηκε πως αναλυτική ενημέρωση για τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες που θα διεξαχθούν το επόμενο διάστημα στην Πρέβεζα, αναμένεται να κάνουν προς τους φορείς και τους πολίτες τα Ελληνικά Πετρέλαια σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Πρατηριούχων Πρέβεζας. Η πιθανότερη ημερομηνία για την διεξαγωγή της ημερίδας στην Πρέβεζα είναι η Πέμπτη 8η Ιουνίου ενώ αντίστοιχη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα στην Άρτα. Στόχος των ημερίδων αλλά και προσωπικών επαφών που θα υπάρξουν με τους Δημάρχους, τους φορείς αλλά και των κατοίκων των περιοχών όπου θα διεξαχθούν οι έρευνες είναι να αμβλυνθούν –μέσω της ενημέρωσης- οι αντιδράσεις που έχουν προκύψει από την επικείμενη έναρξη των ερευνητικών εργασιών.

Ναι από όλους
Πάντως στη βουλή δεν υπήρξε καμία διάθεση για προβληματισμό, αν δηλαδή, η μόνη περιοχή της χώρας, που έχει τεράστια περιθώρια για να αναπτυχθεί τουριστικά, θα μπορέσει να το πετύχει, κάνοντας παράλληλα έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων και πετρελαίου.
Πιο συγκεκριμένα, τέλος Φεβρουαρίου 2018, με τις θετικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, κυρώθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής οι τέσσερις συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Οι συμβάσεις αυτές αφορούν στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος και χερσαίες περιοχές σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησο. «Μακριά από μας οι πανηγυρισμοί για Ελντοράντο και μελλοντικά έσοδα δισεκατομμυρίων. Με μεθοδικότητα, σοβαρότητα, νηφαλιότητα, διαφάνεια και ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος, προχωράμε βήμα- βήμα για να αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες δυνατότητες στον τομέα υδρογονανθράκων» υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Συμφωνία πρότυπο για εκείνες που θα ακολουθήσουν αποτελεί η σύμβαση για τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο, με την Total, την Edison και τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ +0,90%. Η συγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εξαιρεί ρητά τις περιοχές Natura και μάλιστα προβλέπει ζώνη ασφαλείας 1 χλμ. από αυτές. Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος να έχει κεντρική θέση στην όλη προσπάθεια για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. «Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει πλήρως τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, που είναι η αυστηρότερη διεθνώς, ενώ έμφαση δίνεται στις προστατευόμενες περιοχές Natura», ανέφερε ο Υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι σε καμία από τις συμβάσεις δεν προβλέπεται η εφαρμογή της τεχνικής του fracking.
Έξω από τη Βουλή, εκείνη την περίοδο, γινόταν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με εκπροσώπηση και από την Ήπειρο. Στην παρέμβασή του ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι "κινδυνεύει η προσπάθεια" λόγω των αντιδράσεων στην Ήπειρο.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δημαράς, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, οι οποίοι προέρχονται από τους Οικολόγους Πράσινους, διαφωνούν με το μοντέλο της εξόρυξης υδρογονανθράκων «που εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον» και ξεκαθάρισε ότι εφόσον έμπαινε σε ονομαστική ψηφοφορία το νομοσχέδιο, θα καταψήφιζαν.

Τι λέει η ΜΠΕ
Η έγκριση της ΜΠΕ για την έρευνα υδρογονανθράκων σε Άρτα-Πρέβεζα, δόθηκε τον Μάρτιο του 2017. Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και όπως αναφέρεται, η περιοχή έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων «Άρτα - Πρέβεζα» έχει συνολική έκταση 4.606,7 km2.
Το περιεχόμενο του προγράμματος διαρθρώνεται σε τέσσερις κύριες φάσεις:
-Αναζήτηση (prospection): Διεξάγεται προσπάθεια εντοπισμού υδρογονανθράκων σε συγκεκριμένη περιοχή με οποιαδήποτε πρόσφορη μέθοδο εκτός από γεωτρήσεις. Η αναζήτηση τυπικά περιλαμβάνει ένα σύνολο γεωφυσικών και γεωλογικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν σεισμικές έρευνες, γεωλογικές και γεωχημικές δειγματοληψίες, ηλεκτρομαγνητικές έρευνες και τηλεπισκόπηση.
-Έρευνα (exploration): Ερευνώνται οι ελπιδοφόρες περιοχές, αρχικά με γεωφυσικές διασκοπήσεις του εδάφους, κυρίως σεισμικές, προκειμένου να εντοπιστούν στόχοι, δηλαδή κατάλληλες τεκτονικές ή/και στρωματογραφικές δομές στο υπέδαφος, που μπορεί να έχουν λειτουργήσει ως παγίδες υγρών και αερίων υδρογονανθράκων. Στους στόχους ορύσσεται μια ή περισσότερες ερευνητικές γεωτρήσεις. Σε περίπτωση ανεύρεσης υδρογονανθράκων, με βάση τα δεδομένα της διάτρησης και των δοκιμών παραγωγής προσδιορίζονται οι παραγωγικές ζώνες (ταμιευτήρες) και τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα κάθε πεδίου. Σε περίπτωση μη εντοπισμού εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων δεν υλοποιείται η επόμενη φάση της ανάπτυξης.
-Ανάπτυξη και παραγωγή (development and production): Διεξάγεται η εξόρυξη υδρογονανθράκων με αξιοποίηση των γεωτρήσεων του προηγούμενου σταδίου ή την όρυξη νέων, αφού κατασκευαστούν όλες οι απαραίτητες για την παραγωγή υποδομές, Σελίδα 6 από 19 όπως εγκαταστάσεις διαχωρισμού αερίων και υγρών υδρογονανθράκων, προσωρινές αποθήκες φυσικού αερίου ή/και πετρελαίου, δίκτυο αγωγών μεταφοράς κ.ά.
-Αποξήλωση-αποσυναρμολόγηση εγκαταστάσεων και αποκατάσταση περιοχής (decommissioning and rehabilitation): Μετά την ολοκλήρωση της εκμετάλλευσης ενός πεδίου υδρογονανθράκων ακολουθεί η φάση της σφράγισης των σωληνώσεων όλων των ερευνητικών και παραγωγικών γεωτρήσεων, της αποσυναρμολόγησης και της απομάκρυνσης όλων των επιφανειακών εγκαταστάσεων και των υποδομών παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς, και η αποκατάσταση της περιοχής.

Έρευνες
Μεταξύ των πολλών παραγράφων που υπάρχουν στη ΜΠΕ και τις μισθώσεις, γίνεται λόγος και για το ΠΣΔ των «σεισμικών ερευνών» που αποσκοπείται:
-Η βέλτιστη για το περιβάλλον επιλογή μεταξύ τεχνικά κατάλληλων μεθόδων πρόκλησης δονήσεων, ιδίως σε ότι αφορά την επιλογή μεταξύ ελεγχόμενων ήπιων εκρήξεων ή μηχανικού δονητή εδάφους.
-Η αποφυγή πρόκλησης ζημιών σε μνημεία και σε κτίρια.
-Η επιλογή των περιβαλλοντικά ηπιότερων μεταξύ τεχνικά κατάλληλων τρόπων πρόσβασης στις γραμμές έρευνας.
-Η διευθέτηση των λεπτομερειών ως προς τις θέσεις και τους χρόνους των εκρήξεων ή δονήσεων, με τρόπο που να ελαχιστοποιεί την οποιαδήποτε διατάραξη των οικολογικών λειτουργιών σε περιοχές με προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον, καθώς και των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων σε αστικές και αγροτικές περιοχές.

Εκρήξεις
Στην περίπτωση ελεγχόμενων ήπιων εκρήξεων επισημαίνονται:
-η τήρηση όλων των κανόνων ασφάλειας, ώστε να αποτρέπονται ατυχήματα με επίπτωση στο περιβάλλον
-η ρύθμιση των παραμέτρων (γομώσεις, βάθη κ.ά.) ώστε να ελαχιστοποιούνται οι μόνιμες αλλοιώσεις της επιφάνειας του εδάφους
-η επιλογή περιβαλλοντικά φιλικών υλικών σε όλα τα στάδια των εργασιών, καθώς και η πρόβλεψη αποκατάστασης των θέσεων που θα επηρεαστούν.
Ο σχεδιασμός και η χωροθέτηση των έργων έρευνας και ανάπτυξης θα πρέπει να συνοδεύεται από τεκμηρίωση συμμόρφωσης στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στην περιοχή του προγράμματος.

Έργα και δραστηριότητες
Στη συνέχεια περιγράφονται τα προβλεπόμενα έργα και δραστηριότητες που απορρέουν από τις διαδικασίες έρευνας και εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων Υ/Α στην περιοχή «Άρτα-Πρέβεζα» της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως αυτή ορίζεται γεωγραφικά (χάρτης) και οι οποίες είναι οι εξής:
1. Σεισμικές έρευνες
Οι σεισμικές έρευνες πραγματοποιούνται για τον εντοπισμό εκείνων των δομών του υπεδάφους που είναι ικανές να φιλοξενήσουν υδρογονάνθρακες. Με την διαδικασία των σεισμικών ερευνών είναι δυνατόν να εκτιμηθούν οι ποσότητες των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην μελετώμενη περιοχή και το βάθος που αυτά απαντώνται. Κατά την εφαρμογή τους, οι σεισμικές έρευνες διεξάγονται με τη χρήση της μεθόδου εκρήξεων με πεπιεσμένο αέρα και προκαλούν ισχυρά ηχητικά κύματα χαμηλών συχνοτήτων, με κατεύθυνση το βυθό και πιθανούς στόχους πετρελαίου.
2. Ερευνητικές γεωτρήσεις
Σύμφωνα με το ν. 2289/1995 περί «Αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και άλλες διατάξεις» ως «Έρευνα Υδρογονανθράκων» (exploration) ορίζεται η έρευνα για την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με οποιαδήποτε πρόσφορη μέθοδο, καθώς και με γεωτρήσεις. Κατά την διάρκεια της φάσης έρευνας υποχρεωτικά ένα ερευνητικό φρεάτιο θα γεωτρηθεί σε ένα τεμάχιο αδειοδότησης, με σκοπό το προσδιορισμό ύπαρξης εμπορεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ένας παραχωρησιούχος μπορεί επίσης (αν το επιτρέπει η σύμβαση του) να διεξάγει πρόσθετες σεισμικές έρευνες ή/και άλλες έρευνες αναζήτησης που θα βοηθήσουν στην επιλογή θέσεων γεωτρήσεων και εντοπισμό γεωλογικών κινδύνων.
Συνήθως, ένα αυτόνομο, κινητό γεωτρύπανο θα εισαχθεί στη περιοχή για τη διάνοιξη ενός φρεατίου, σε προκαθορισμένο βάθος και ή θα ανακληθεί παροδικά ή θα εγκαταληφθεί σύμφωνα με τους βιομηχανικούς κανόνες. Κατά τη γεώτρηση η πλατφόρμα μπορεί να παράγει υγρά και στερεά απόβλητα και άλλα λύματα, σύμφωνα με τους κανονισμούς και βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
Εάν ένα κοίτασμα υδρογονανθράκων ανακαλυφθεί κατά την ερευνητική γεώτρηση, ένα δοκιμαστικό φρεάτιο θα αναπτυχθεί. Αν ένα φρεάτιο θεωρηθεί παραγωγικό, μπορεί να ανασταλεί με την εγκατάσταση τσιμέντου ή μηχανικών πωμάτων για να απομονώσουν τα διαστήματα υδρογονανθράκων και να εφαρμόσουν ένα πώμα που θα επιτρέψει την επανείσοδο στο φρεάτιο σε μεταγενέστερη ημερομηνία (για την ολοκλήρωση και την παραγωγή). Εάν δεν είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο το κοίτασμα που θα βρεθεί κατά την ερευνητική γεώτρηση, το φρεάτιο θα κλείσει μόνιμα με τσιμέντο ή μηχανικά πώματα και θα εγκαταλειφθεί.

Εδαφολογικά χαρακτηριστικά
Όπως επισημαίνεται στη ΜΠΕ, η μελετώμενη περιοχή χαρακτηρίζεται από 4 βασικές γεωμορφολογικές ζώνες, οι οποίες είναι οι εξής:
-Η παράκτια ζώνη των Π.Ε. Πρεβέζης και Θεσπρωτίας, η οποία χαρακτηρίζεται από την τουριστική ανάπτυξη, τις θαλάσσιες μεταφορές και τη αλιεία, και συγκεντρώνει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες,
-Η ζώνη των ορεινών όγκων κατά μήκος του ανατολικού ορίου της Π.Ε. Άρτας και η οποία λόγω των πλεονεκτημάτων που διαθέτει (παραδοσιακοί οικισμοί, ιστορική - πολιτιστική κληρονομιά, περιοχές φυσικού κάλλους) έχει δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης,
-Η ζώνη γεωργικής γης που απαντάται σε τμήματα των Π.Ε. Πρεβέζης και Άρτας και η οποία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των αρδευτικών έργων,
-Η ευρύτερη ζώνη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, η οποία παρουσιάζει περιορισμένες αναπτυξιακές δυνατότητες λόγω του ορεινού αναγλύφου της και της γεωγραφικής της απομόνωσης. Οι μόνες πεδινές εκτάσεις είναι των νομών Άρτης και Πρεβέζης, καθώς και οι κοιλάδες των ποταμών Αχέροντα και Θύαμη.

Άρτα
Για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας η ΜΠΕ αναφέρει πως καταλαμβάνει το νοτιοανατολικό τμήμα της Ηπείρου, έχει έκταση 1.662 τετρ. χλμ. και συνορεύει στα βόρεια με τις περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων και Τρικάλων, ανατολικά με τις περιφερειακές ενότητες Τρικάλων, Καρδίτσας και Αιτωλοακαρνανίας, δυτικά με τις περιφερειακές ενότητες Πρεβέζης και Ιωαννίνων, νότια με την περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας ενώ βρέχεται και από τον Αμβρακικό Κόλπο.
Το μεγαλύτερο ποσοστό του εδάφους της περιφερειακής ενότητας Άρτας είναι ορεινό και αντιστοιχεί στο 70,4% του συνολικού εδάφους ενώ το 18,6% είναι πεδινό και το 11% ημιορεινό. Σύμφωνα με την μορφολογία του εδάφους, η πεδινή ζώνη καλύπτει συνολική έκταση 396.000 τρεμμάτων από την οποία καλλιεργούνται τα 185.00 στρέμματα, η ημιορεινή με συνολική έκταση 176.000 στρέμματα από την οποία καλλιεργούνται τα 45.000 στρέμματα και η ορεινή με συνολική έκταση 1.090.000 στρέμματα από την οποία καλλιεργούνται τα 105.000 στρέμματα
Το ανάγλυφο της Π.Ε. Άρτας, διαμορφώνουν οι ορεινοί όγκοι:
-Αθαμανικά όρη ή Τζουμέρκα, τα οποία είναι μεγάλη οροσειρά της δυτικής Ελλάδος, που ουσιαστικά αποτελεί τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου. Καταλαμβάνουν τμήμα της Άρτας, των Ιωαννίνων και των Τρικάλων. Το νοτιότερο τμήμα ανήκει κυρίως στην Π.Ε Άρτας.
Η υψηλότερη κορυφή του είναι το Καταφύδι με υψόμετρο 2.393 μ. Άλλες ψηλές κορυφές είναι οι: Στρογγούλα (2.107μ), Γερακοβούνι (2.211μ), Αγκάθι (2.392μ) και Σκλάβα (2.067 μ).
-Ξηροβούνι: Βουνό της Ηπείρου με μέγιστο υψόμετρο 1.614 μέτρα. Βρίσκεται στα όρια των περιφερειακών ενοτήτων Πρέβεζας, Άρτας και Ιωαννίνων και χαρακτηρίζεται από έντονο ανάγλυφο, βαθείς χείμαρρους και απότομες κλίσεις πρανών, προς την κοιλάδα του Άραχθου
-Όρη Βάλτου: Οροσειρά της δυτικής Ελλάδας. Καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας και το νοτιοανατολικό του νομού Άρτας. Η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς έχει υψόμετρο 1.852 μέτρα και βρίσκεται εντός του νομού Άρτας. Η περιοχή αποτελεί βιότοπο της βίδρας, του αγριόγατου του Μωριά (Felis silvestris morea) και του γύπα (Gyps fulvus).
Το ανάγλυφο Π.Ε. Άρτας διαμορφώνουν επίσης οι δύο ποταμοί που τη διατρέχουν:
-Άραχθος: Έχει μήκος 110 χιλιόμετρα, πηγάζει από την βόρεια Πίνδο σε υψόμετρο 1.700 μ. και εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο. Διατρέχει ένα τμήμα της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων, νότια της κωμοπόλεως του Μετσόβου, όπου ονομάζεται Μετσοβίτικος και ολόκληρη την Π.Ε. Άρτας και εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο όπου σχηματίζει το δέλτα του Αράχθου. Δέχεται τα νερά από τους παραποτάμους Καλεντίνη, Λοζίτσι, Μετσοβίτικο, Διπόταμο και Καλαρρύτικο.
-Λούρος: Πηγάζει από το όρος Τόμαρος σε υψόμετρο 600 μέτρων, κοντά στην περιοχή του Μαντείου της Δωδώνης, διασχίζει την Π.Ε Πρέβεζας, την πεδιάδα της Άρτας και εκβάλλει στο Μιχαλίτσι, στον όρμο Σαλαώρας, του Αμβρακικού Κόλπου όπου σχηματίζει το δέλτα Λούρου. Οι εκβολές του βρίσκονται υπό την προστασία της συνθήκης Ραμσάρ. Η περιοχή αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα οικοσυστήματα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Με εξαίρεση το δέλτα του Αχελώου και το σύμπλεγμα των δέλτα που βρίσκονται κοντά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, η συγκεκριμένη ζώνη αποτελεί το μεγαλύτερο δελταϊκό σύμπλεγμα σε όλη την Ελλάδα. Η μεγάλη περιοχή των καλαμώνων κατά μήκος του Λούρου μπορεί να θεωρηθεί ως μία από τις μεγαλύτερες συνεχόμενες ζώνες καλαμώνων στην Ελλάδα.
-Αχελώος: Πηγάζει από το όρος Λάκμος (Περιστέρι) της οροσειράς της Πίνδου και στη διαδρομή του διασχίζει τον ορεινό όγκο της δυτικής Στερεάς Ελλάδας, διέρχεται από τα όρια των Π.Ε Άρτας και Καρδίτσας και εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος. Ονομάζεται και Ασπροπόταμος, από την λευκή λάσπη που μεταφέρει έως τις εκβολές του. Τα οικοσυστήματα του Αχελώου περιλαμβάνουν πολλά είδη φυτών αλλά και ζώα όπως αρκούδες, ζαρκάδια, λύκοι και αετοί.
-Ο χείμαρρος Σαραντάπορος διατρέχει την περιοχή κοντά στο Παλαιοκάτουνο Άρτας. Η συνολική έκταση των ποταμών που διατρέχουν την Π.Ε Άρτας αντιστοιχεί σε 128 χιλιόμετρα.
Στα νοτιοδυτικά βρίσκεται η πεδιάδα της Άρτας, η οποία είναι και η μεγαλύτερη πεδιάδα της Ηπείρου. Η πεδιάδα της Άρτας απαριθμεί 160.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης με κύριες καλλιέργειες τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα ακτινίδια αλλά και φυτά μεγάλης καλλιέργειας όπως το καλαμπόκι και βιομηχανικά φυτά όπως το βαμβάκι.

Επιμύθιο
Όλος αυτός ο πλούτος της Άρτας, τα ποτάμια της, τα βουνά της, η πεδιάδα της, τα οικοσυστήματά της, λόγω μιας συγκυρίας πολιτικής, δηλαδή να κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι το 2012, ήταν αρνητικός σε κάθε είδους έργα που θα διατάρασσαν, αν δεν κατέστρεφαν το περιβάλλον, με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, στην αντιπολίτευση, μάλλον θα βρεθούν απροστάτευτα στο έλεος των μεγάλων πολυεθνικών.
Η διακομματική συναίνεση στη βουλή, για εξορύξεις υδρογονανθράκων στη μόνη περιοχή με ανέπαφο το φυσικό της περιβάλλον, την Ήπειρο και την Άρτα, σε συνδυασμό, με την διακριτική απουσία της Περιφέρειας Ηπείρου και της Περιφερειακής Αρχής, με τους δήμαρχους, να μοιάζουν είτε υποταγμένοι είτε αδύναμοι να σηκώσουν το βάρος μιας τέτοιας αντιπαράθεσης, και να παρακολουθούν αμήχανοι τις εξελίξεις, που ανατρέπουν, αν δεν καταστρέφουν, όλα όσα υπόσχονταν, και προπαγάνδιζαν τόσα χρόνια, δηλαδή την τουριστική ανάπτυξη Ηπείρου (και της Άρτας), βασισμένη στο φυσικό της κάλλος, στη περιβαλλοντική της καθαρότητα, στις αμόλυντες πηγές της, στα αγνά της προϊόντα του πρωτογενούς τομέα της, μάλλον δεν προοιωνίζει κάτι θετικό.
Συμβαδίζουν όλα αυτά, δηλαδή ο τουρισμός, στα παρθένα και απάτητα βουνά της Ηπείρου και (κυρίως) της Άρτας με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων;
Το ερώτημα απευθύνεται ανοιχτά προς όλους μαζί και ξεχωριστά στον καθένα από τους τέσσερις Δημάρχους της Άρτας. Απευθύνεται επίσης σε κάθε δημοτικό σύμβουλο των 4 Δήμων, πλειοψηφίας και μειοψηφίας.
Και οι σελίδες της «ΗΧΩ», αναμένουν τις δικές τους τοποθετήσεις και απαντήσεις, απέναντι στις προδιαγραφόμενες εξελίξεις.

Τέξας θα γίνουμε…